Budai Allergiaközpont

5 kevésbé ismert dolog, ami fokozza a rosacea tüneteit

2017. október 31. - EgészségBlog

A napfény és a csípős ételek provokáló hatását már a legtöbb rosaceás beteg ismeri, és igyekszik is elkerülni annak érdekében, hogy ne lángoljanak fel újra a tünetei. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus azonban olyan dolgokra is felhívja a figyelmet, amelyekkel sokan tudtunkon kívül árthatunk a rosaceás bőrnek.

Mi a rosacea?

5 kevésbé ismert dolog, ami fokozza a rosacea tüneteitA rosacea bőrtünetei jól ismertek: apró vörös, gyulladt göbcsék, úgynevezett papulák az orcákon, állon, az ajak mellett, időnként a homlokon és a nyakon is. Fokozott bőrpír vagy értágulatok is jellemezhetik a tünetes bőrt. A jelenség hátterében jól ismert az öröklött hajlam, de egyéb betegségek is előhozhatják a kellemetlen viszketéssel, égő érzéssel vagy akár fájdalommal járó gyulladt csomókat az arcon.

Mi okozza?

A rosacea kialakulásának pontos mechanizmusa egyelőre nem ismert. A tünetek hátterében gyakran a faggyúmirigyek kóros működése és az ahhoz társuló immuneredetű gyulladás áll, emiatt a tünetek a faggyúmirigyekben gazdag területeken: az orcákon, orron, homlokon, állon jellemzőek. A fokozott kipirosodás vagy állandósult értágulatok hátterében pedig az arcbőr keringési zavarát feltételezzük.

A napfény és a csípős ételek fokozzák a tüneteket

Nyáron az UV fény provokáló hatása jól ismert, ugyanígy a meleg-párás vagy a hideg-szeles idő is fokozottan ronthatja a bőr állapotát. Emellett az erős, csípős vagy fűszeres ételek fogyasztása általában nem javasolt azoknál az egyéneknél, akiknél a felsorolt ételek egyértelműen rontják a bőr állapotát. Ez néhány napig tartó diéta alatt jól látható az arcbőrön. Ide tartoznak a csípős fűszerek (fűszerpaprika, bors), illatanyagokat tartalmazó fűszerek (fahéj, vanília, curry), citrusfélék vagy egyéb mesterséges aromák is.

Mit érdemes még kivizsgáltatni vagy elkerülni?

-Reflux, vagy Helicobacter fertőzés 
Emésztési problémák, enzimhiányok, vagy allergiák gyakran előhozzák, vagy tovább rontják a rosacea bőrtüneteit. Magas gyomorsav vagy reflux betegség jól ismert provokáló faktora a rosaceás bőrnek, Helicobacterium pilory szűrővizsgálatszintén javasolt hirtelen romló bőrtünetek esetén.
- Készételek összetevői 
Tartósítószerek és egyéb adalékanyagok fogyasztása szintén ronthatja a fennálló tüneteket, üdítőkben, édességekben, alkoholokban vagy konzervekben ezek nagy mennyiségben lehetnek.
- Diétahiba 
Amennyiben a betegnek a rosaceán kívül valódi ételallergiája, glutén érzékenysége, laktóz érzékenysége vagy hisztamin intoleranciája is fennáll, diétahiba esetén ezek is provokálhatják a tüneteket.
- Stressz 
A stressz minden esetben rontja a tüneteket, ilyenkor a stressz hatására az egyéb fennálló emésztési zavarok is felerősödhetnek. - Hormonváltozások A hormonrendszert érintő változások - pajzsmirigy betegség, fogamzásgátló, terhesség, menopauza - szintén befolyásolják a rosacea tüneteit.

Nem csak a tüneteket, a kiváltó okot kell kezelni!

Dr. Garaczi Edina hangsúlyozza, hogy minden rosaceás beteget személyre szabottan kell kezelni. Nem elég csak a bőrtünetekre fókuszálni, nem létezik mindenki számára egyformán bevált csodaszer, mindenkinél egyénileg kell a rosaceát provokáló tényezőket megkeresni és kezelni. A rosacea terápiája ezért komplex kezelést, akár több terület szakembereinek – bőrgyógyász, allergológus, gasztroenterológus, endokrinológus - együttműködését teszi szükségessé. Emellett természetesen fontos a külső, kozmetikai kezelés és a mindennapi otthoni ápolás is.

Több a nyírfapollen allergiás és egyre durvábbak a tüneteik

Az elmúlt évek alatt jelentősen megemelkedett a nyírfapollen allergiások száma, és a klímaváltozás miatt köztük sokan még erősebb tünetekkel küzdenek. Hogy miért fontos már most, de legkésőbb decemberig erre előre gondolniuk, a majd csak tavasszal virágzó nyírfa pollenjére allergiás érintetteknek, arról dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa beszélt részletesebben.

Nem csak tüneti kezelés létezik

Allergia ellen nem csak a pollenszezonban, a tünetek jelentkezésekor alkalmazott kezelés létezik. Közel húsz éve végzem betegeimnél az allergén immunterápiás kezelést, amely a tüneti kezeléssel szemben nemcsak a beteg panaszait – a tüsszögést, orr-és szemviszketést, torokkaparást – szünteti meg, hanem azok kiváltó okát is. Az allergén immunterápiaugyanis az immunrendszer működésére hat, így képes egyéntől függően, átlagosan három év alatt jelentősen csökkenteni az allergiás tüneteket.

Télen kell elkezdeni

A hagyományos tüneti kezeléstől különbözik abban is, hogy az allergén immunterápiát nem akkor kell elkezdeni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben, hanem azt megelőzően kettő-négy hónappal. Mivel a nyírfa virágzása az időjárás függvényében március-április környékére tehető, ezért a kezdés ideális időpontja nyírfapollen allergiások esetében december hónap. Az allergén immunterápiás kezelés teljes időtartama valóban három év, ám a betegek többsége már jelentős javulásról számol be az első évben is a légúti panaszok terén.

Több a nyírfapollen allergiás és egyre durvábbak a tüneteikEgyre rosszabb a nyírfapollen allergiások helyzete

Nemcsak rájuk igaz ez, valójában minden allergiás érzi a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait: a hirtelen belobbanó allergiás tüneteket és az egyre hosszabb allergiaszezont, ám a nyírfapollen allergiások esetében ez fokozottan igaz. Évekkel ezelőtt még jól megfigyelhető volt, ahogyan sorra jelentek meg először a mogyoró-, az éger-, majd a fűz- és a nyírfapollenre allergiások a rendelőben- mondja Balogh főorvosnő. Az utóbbi években azonban az időjárás fokozatos fokozatos felmelegedése elmaradt, a tavasz szinte napok alatt robban be. A hirtelen jött jó idő miatt az összes kora tavaszi allergén szinte egy időben indul virágzásnak, emiatt a pollenkoncentráció nagyon magas ebben az időszakban. A botanikai rokonság miatt pedig a nyírfapollen allergiásoknál még erősebb tünetek jelentkeznek.

Bármilyen életkorban kialakulhat

A probléma pedig egyre több embert érint, 15 éve ugyanis még fele annyi nyírfapollen allergiás volt, mint parlagfű. Az utóbbi években azonban jelentősen megnőtt az érintettek száma, igaz, a leggyakoribb allergént, a parlagfüvet még nem érte utol. Korosztályok tekintetében is megfigyelhető a növekedés. Míg korábban főként a 20-30 évesek körében, napjainkra ennél fiatalabb és idősebb korban is jelentkeznek a pollenallergia tünetei.

Hogyan zajlik a kezelés?

Az allergén immunterápia során a beteg azt az anyagot kapja, szigorúan ellenőrzött, hígított formában, amire allergiás. A dózis folyamatosan emelkedik a kezelés során, majd a fenntartó adag elérése után állandó. A beteg szervezete így megtanulja elviselni az allergént. Ha az immunrendszer többé nem érzékeli számára veszélyesnek a nyírfapollent, nem reagál a jelenlétére, vagyis az allergiás tünetek sem jelentkeznek majd. A kezelés akkor is elvégezhető, ha a beteg egyszerre több mindenre allergiás. Ilyenkor kiválasztjuk a betegnek legerősebb panaszt okozó allergént, és azzal kezdjük a kezelést – magyarázza dr. Balogh Katalin. A későbbiekben pedig folytatni lehet más allergénekre is a kezelést.

Köhög, tüsszög? Lehet, hogy a tettest a lakásban kell keresni!

Sok esetben nem is sejtjük, hogy náthás tüneteinkért egy a lakásban megbújó, szabad szemmel nem látható élőlény a felelős.

Bárkinél előfordulhat

Háziporatka bárhol előfordulhat, ahol emberek élnek, mivel a bőrünkről lehulló, elhalt hámsejtek jelentik számára a táplálékot. Kedveli a párás, meleg helyeket, emiatt különösen nagy számban fordul elő a lakások kárpitozott bútoraiban, szőnyegekben, ágyak matracaiban, párnában. Atkák milliói élhetnek velünk az otthonukban, jelenlétükről azonban csak akkor szerzünk tudomást, ha valamilyen allergiás tünetet okoznak – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A legtöbben szénanáthás tünetekre – orrdugulás, orrfolyás, köhögés, tüsszögés - panaszkodnak, de van, akinél bőrtünetek, kiütések jelzik az allergiát.

Hogyan okoznak allergiát?

Az atkák tehát jelen vannak az otthonunkban, az pedig egyéni érzékenység kérdése – csak úgy, mint az allergiáknál általában – hogy kinél okoznak allergiás tüneteket. Nem lehetetlen megszabadulni tőlük, ám kétségtelen nehéz feladat, hiszen gyorsan szaporodnak, és nem csak életükben allergizálnak – az allergiás tüneteket az atkák ürüléke okozza – de az elhullott atka tetem is hosszú ideig képes tüneteket okozni.

Honnan sejthetem, hogy a poratka okozza a tüneteimet?

A légúti allergiák jelentkezhetnek szezonálisan, az allergén növény virágzásának idején, a legtöbben most épp a parlagfű miatt szenvednek. A szezonális allergia tünetei tavasztól-őszig jelentkeznek, a másik csoportba tartozó légúti allergiák azonban egész évben panaszokat okoznak. Ide tartozik például a háziállatok szőre, vagy a penészgomba allergia mellett a poratka által kiváltott tünetek is. Ha tehát egész évben tüsszögünk, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, torokkaparás jelentkezik, akkor érdemes a poratka allergiára is gondolni. A tünetek az őszi – téli időszakban, zárt térben, különösen éjjel, a hálószobában fokozódnak.

Takarítás és gyógyszerek

Köhög, tüsszög? Lehet, hogy a tettest a lakásban kell keresni!A poratka allergia a szokásos vizsgálati módokkal – Prick-teszt és/vagy vérvizsgálat - igazolható. Ha bebizonyosodik, hogy ez az apró élőlény áll a panaszaink hátterében, akkor egyrészt már egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz, másrészt sokkal gyakrabban és alaposabban fogunk takarítani, mint azelőtt.

A poratka allergia gyógyszerekkel jól kezelhető, ám az is fontos, hogy környezeti változásokkal is támogassunk az eredményes kezelést – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika. Ez kezdetben jelentősebb kiadásokkal is járhat, hiszen érdemes a korábbi ágymatracot antiallergénre cserélni, illetve egy magas hőfokon mosható párnát is beszerezni. A 60fok feletti mosás, illetve a fagyasztás ugyanis képes elpusztítani a poratkákat. A plüssállatokat ezért érdemes szelektálni, a megmaradt darabokat pedig időnként a fagyasztóban tartani egy napig, vagy ha bírják, magas hőfokon kimosni. A szőnyegektől, vastag függönyöktől inkább váljunk meg, jó, ha csökkentjük a lakásban az olyan felületek számát, ahol a poratka megtelepedhet. Sokat segíthet egy légtisztító berendezés is, ami képes kiszűrni a levegőből az allergéneket, de hatékony fegyverünk a rendszeres – legalább heti egy – alapos porszívózás és felmosás is.

Teljes mértékben nem tudjuk atkamentesíteni az otthonunkat, de ezeket a tanácsokat megfogadva a számukat jelentősen csökkenteni lehet, ami szükséges ahhoz, hogy a gyógyszeres kezeléssel tünetmentességet érjünk el.

süti beállítások módosítása