Budai Allergiaközpont

Allergiás? Ezt a típusú kezelést most kell elkezdenie!

2018. május 17. - EgészségBlog

Az allergiás tünetek ellen több készítményt is bevethetünk, de ahhoz, hogy a kezelés hatásos legyen, tudnunk kell, hogy melyiket, milyen időpontban kell elkezdeni. Ha parlagfű allergiás és a tüneti kezelésnél hatékonyabb, tartós megoldást keres, már csak pár hete maradt a kezdésre!

 

Tüneti szerek

Az antihisztaminok elsősorban az enyhébb tüneteket szüntetik meg eredményesen. Az antihisztamint tartalmazó szemcseppekkel emellett jól enyhíthető a szemviszketés és vörösség. A szteroid orrspray csak receptre kapható, az orrnyálkahártya gyulladását csökkenti, segítségével az orrdugulás, orrfolyás kezelhető. Sokan tartanak a szteroid okozta mellékhatásoktól, ám ezek a készítmények csak nagyon kis mennyiségben tartalmazzák és a szteroid az orrnyálkahártyáról, helyileg szívódik fel.

allergén immunterápiaAz antihisztaminokat és a szteroid orrspray-t akkor kell lekezdeni, amikor tüneteink még nincsenek, de az aktuális pollenjelentés alapján az allergén növény pollenjei már megjelentek a levegőben. A tüneti szereket addig kell szedni, amíg az allergén növény pollenszórása meg nem szűnik.

Allergén immunterápia

Az antihisztaminok és szteroid orrspray a tünetekre, az allergén immunterápia az allergiát kiváltó okra hat, tehát az immunrendszer működését befolyásolja. Megszünteti a túlérzékenységet, a kezelés hatására a korábban tüneteket okozó allergén növény pollenjeinek jelenléte a levegőben nem okoz majd panaszokat. Az orr- és szemtünetek terén már a kezelés első évében jelentős javulás tapasztalható. Az immunterápia során a hatóanyagok a szájnyálkahártyáról szívódnak fel, a beteg tabletta vagy cseppek formájában szedi az allergén higított kivonatát. A készítményeket naponta egyszer kell alkalmazni.

Az allergén immunterápiát az allergén növény virágzása előtt legalább két hónappal kell megkezdeni, így parlagfű allergiások esetében már csak május végéig, június elejéig van erre lehetőség. A kezelést minden szezonban meg kell ismételni, három éven keresztül. Ezáltal 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el, ám a tünetek már a kezelés első évében is jelentősen csökkennek.

Melyik kezelést válasszam?

Az allergén immunterápiát egyre többen választják, dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa szerint elsősorban az alábbi okokból döntenek mellette:

- ha a beteg az orrdugulás miatt képtelen nyugodtan aludni, nem tudja magát kipihenni allergiaszezonban;

- a szokásos tüneti szereket már nem érzi elégségesnek, vagy rendszeresen sportol, munkájából adódóan sokat tartózkodik a szabadban vagy olyan környezetben, ahol az allergén nagy koncentrációban van jelen;

- elege van az évről évre jelentkező tünetekből.

A hosszútávú előnyök kapcsán meg kell említeni azt is, hogy a jelenleg elérhető allergiaellenes kezelési módok közül egyedül az immunterápia képes megelőzni, hogy a betegnél újabb allergiák jelenjenek meg, vagy szövődményként asztma alakuljon ki.

 

Glutén – a szakemberek szerint sem divat, hanem valós probléma

A gluténmentesen étkezők gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) héten megrendezésre kerülő, éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.

 

Több módon is megbetegíthet a glutén

Glutén – a szakemberek szerint sem divat, hanem valós problémaA gluténfüggő betegségeknek több típusát ismerjük. Az autoimmun eredetű cöliákia és az IgE mediált glutén (búza) allergia mellett létezik egy harmadik kórkép, a 2011-ben, Londonban tartott konszenzus konferencián elfogadásra került NCGS, másnéven nem-cöliákiás gluténérzékenység – magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa, a MAKIT Táplálékallergia Szekciójának elnöke.

Cöliákia esetén, a genetikailag érintett egyéneknél a glutén hatására a szervezet antitesteket kezd termelni, az autoimmun folyamat eredményeként a vékonybélbolyhok elpusztulnak, és következményesen tápanyagok, vitaminok felszívódási zavarához vezethet.

Glutén (búza) allergia során a panaszok létrejöttének az oka: a búza fehérjéire (amiláz és tripszin inhibitorokra, gliadinra) adott kóros immunválasz. Ebben az esetben tehát az immunrendszer érintettségéről beszélünk, a betegség megjelenésében a búza specifikus IgE antitestek központi szerepet játszanak.

Az NCGS esetében a glutén fogyasztásának hatására a fenti eltérések nem igazolódnak, a tünetek megjelenésében veleszületett és szerzett immunitás szerepe mellett a bél áteresztő képességének fokozódása - és ennek következtében bizonyos fehérjék bejutása az immunsejtekhez - játszik szerepet.

Az NCGS tünetei – milyen panaszokkal forduljunk orvoshoz?

Hasfájás, haspuffadás, hasmenés és székrekedés, hangos bélmozgások, gyakori böfögés, hányinger, gyomorégés és szájüregi afta egyaránt jelezheti a betegséget. Az NCGS emellett közérzeti panaszokat, szorongást, fejfájást, koncentrációzavart, izom- és ízületi fájdalmat, fogyást, depressziót és bőrkiütést is okozhat.

Gluténmentes diéta

A kivizsgálás során egyértelműen ki kell zárni az egyéb betegségeket és amennyiben bebizonyosodik, hogy a beteg panaszai valóban a glutén fogyasztásához köthetők, úgy a továbbiakban gluténmentesen kell étkeznie, a tünetei kizárólag ennek hatására szűnnek meg. Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy a bél fokozott áteresztőképessége miatt gyakran átmenetileg más, panaszt okozó élelmiszereket is ki kell zárni az étrendből.

Az NCGS társadalmi jelentősége

Az NCGS előfordulásának gyakorisága a fejlett országokban 6-13% -ra tehető. A gluténmentes étkezés kapcsán azonban még mindig sok a félreértés, emiatt a 2018. május 10-13. között Kecskeméten megrendezésre kerülő MAKIT Kongresszus is külön szekcióban foglalkozik ezzel a kérdéskörrel. A szakemberek szót ejtenek az NCGS mellett a gabona-allergia kivizsgálásának módjáról, az endoszkópos vizsgálat helyéről a gluténfüggő betegségek diagnosztizálásában és a bél mikrobiom összetételének szerepéről, az NCGS tüneteinek megjelenésében.

Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy a tervezett előadások célja, hogy ráirányítsák a szakemberek figyelmét az NCGS jelentőségére, ilyen módon megelőzzék mind a szükségtelen és magasabb költséggel járó gluténmentes diétát és a jövőben elkerüljék, hogy az NCGS betegek a diagnózis felállításáig szükségtelen vizsgálatokon menjenek keresztül.

süti beállítások módosítása