Budai Allergiaközpont

Immunterápia: eredményes és költséghatékony allergia kezelés

2010. február 05. - Allergiaközpont

Az immunterápia segítségével nem csak a betegek állapotában érhető el jelentős javulás, de egyben az egészségügy allergia kezelésére fordított kiadásai is egyharmadával csökkenthetőek.-olvasható az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia által kiadott Annals of Allergy, Asthma & Immunology tudományos folyóirat legfrissebb számában.

Az immunterápia eredményességét és költségcsökkentő hatását tovább erősíti az a tény, hogy az eredmények a valós életben mért adatokon alapulnak és nem klinikai vizsgálatok tapasztalatai alapján kerültek napvilágra.

A közleményben kutatók egy 10 éven át tartó megfigyelés összegzéséről számolnak be, melynek során 2770 immunterápiás kezelésben részesülő szénanáthás gyermeket hasonlítottak össze 11,000 szintén szénanáthás, hagyományos allergiaellenes gyógyszeres kezelésben részesülő gyermekkel.

Az immunterápiás csoportban a gyógykezelésre fordított összeg nagysága már a harmadik hónaptól jelentősen csökkent, s ez a csökkenés még 18 hónapon keresztül folytatódott. A kevesebb ráfordítás nem csak a családok, de az állam szempontjából is jelentős.

Az Egyesült Államokban a lakosság negyven százaléka szenved szénanáthás tünetektől, a gyerekek közt ez a harmadik leggyakoribb krónikus betegség. A szénanátha miatti iskolai mulasztott napok száma évente eléri a két milliót. Az egészségügy számára évente 2,3 millió dolláros kiadást jelent a 12 év alatti betegek kezelése.

Az immunterápia jelenleg az egyetlen kezelési mód, melynek segítségével az allergia szövődményeként gyakran jelentkező asztma, vagy újabb allergiák kialakulása megelőzhető. A komoly egészségügyi és gazdasági következmények miatt tehát a szénanátha korai felismerése és kezelése elsődleges feladatunk kell, hogy legyen.

Forrás: Annals of Allergy, Asthma & Immunology www.allergiakozpont.hu

Az asztmás gyerekek kevésbé fittek

Egy dán egyetem kutatást végzett arról, hogyan befolyásolja az asztma a gyerekek mindennapjait, testi állapotát és egészségét.

Éppen ezért felmérték 57 frissen diagnosztizált, még nem kezelt asztmás gyerek és 157 egészséges kortársuk test-összetételét (testzsír százalék, izomszövet aránya, csontok összetétele) és fizikai állapotát, valamint állóképességét kardiovaszkuláris fitness-teszt segítségével. Az egyes gyerekeknél jelentkező asztma súlyosságát a tüneteket alapján becsülték meg.

Az eredmények egyértelműek voltak: az asztmás gyerekek kevésbé voltak fittek, magasabb volt a testzsír-százalékuk, és többen voltak közülük elhízottak, mint egészséges társaik. Minél magasabb volt a mért testzsír-arány, annál alacsonyabb volt a gyerekek napi aktivitása és annál kevesebb időt töltöttek erőteljes mozgással. Az asztmás csoportban pedig az derült ki, hogy minél nagyobb a gyerekek állóképessége és minél többen mozognak aktívan, annál inkább kézben tartható a betegség.

Az elhízást azonban mindenképpen ajánlatos megelőzni, hiszen a túlsúlyos gyerekek egyértelműen kevésbé aktívak, mint a normál súlyú társaik, ez pedig tovább rontja állóképességüket és egészségi állapotukat.

Forrás: Allergy. 2009 Nov;64(11):1649-55.

Téli csodafegyver: a béta-karotin

A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe és ezzel számos betegséget megelőzhetünk.

A zsírban oldódó A-vitamin ugyanis az egészséges nyálkahártyák és a jó látás letéteményese, de mivel túladagolása veszélyes lehet, sokkal biztonságosabb, ha természetes béta-karotinnal pótoljuk.

- Már az is segíthet a szürkületi látás visszaállításában, ha napi egy sárgarépát elropogtatunk, hiszen például a farkasvakság is az A-vitamin hiányának egyik legsúlyosabb jelzése.

- Mivel a béta-karotinoidok antioxidánsként is megállják a helyüket, hasznosnak bizonyultak egyes rákfajták, például tüdő-, gyomor- bőr és vastagbélrák megelőzésében. A kutatók szerint az A-vitamin rákellenes hatása pontosan annak köszönhető, hogy a vitamin elősegíti a sejtdifferenciálódást, és ezzel ellenőrzés alatt tudja tartani a daganatos sejtek differenciálatlan növekedését.

- A téli sportok szerelmeseinek sem árt egy kis béta-karotin raktározás, hiszen a sárgás színű festékanyag szabadgyök-blokkoló tulajdonsága révén képes közömbösíteni az erős napsugárzás hatásait és egyenletesebb barnulást is biztosít.

- A manchesteri egyetem vizsgálataiban az is bebizonyosodott, hogy a nyers táplálékkal elfogyasztott béta-karotin csökkenti a gyermekkori allergiahajlamot.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

süti beállítások módosítása