Budai Allergiaközpont

Az asztmás gyerekek kevésbé fittek

2010. február 04. - Allergiaközpont

Egy dán egyetem kutatást végzett arról, hogyan befolyásolja az asztma a gyerekek mindennapjait, testi állapotát és egészségét.

Éppen ezért felmérték 57 frissen diagnosztizált, még nem kezelt asztmás gyerek és 157 egészséges kortársuk test-összetételét (testzsír százalék, izomszövet aránya, csontok összetétele) és fizikai állapotát, valamint állóképességét kardiovaszkuláris fitness-teszt segítségével. Az egyes gyerekeknél jelentkező asztma súlyosságát a tüneteket alapján becsülték meg.

Az eredmények egyértelműek voltak: az asztmás gyerekek kevésbé voltak fittek, magasabb volt a testzsír-százalékuk, és többen voltak közülük elhízottak, mint egészséges társaik. Minél magasabb volt a mért testzsír-arány, annál alacsonyabb volt a gyerekek napi aktivitása és annál kevesebb időt töltöttek erőteljes mozgással. Az asztmás csoportban pedig az derült ki, hogy minél nagyobb a gyerekek állóképessége és minél többen mozognak aktívan, annál inkább kézben tartható a betegség.

Az elhízást azonban mindenképpen ajánlatos megelőzni, hiszen a túlsúlyos gyerekek egyértelműen kevésbé aktívak, mint a normál súlyú társaik, ez pedig tovább rontja állóképességüket és egészségi állapotukat.

Forrás: Allergy. 2009 Nov;64(11):1649-55.

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr561729701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása