Budai Allergiaközpont

5 tanács allergológusoktól, hogy könnyebb legyen az idei pollenszezon

2017. május 16. - EgészségBlog
Javában tart a pollenszezon, ám még előttünk a leggyakoribb allergén növény, a parlagfű virágzásának időszaka. A Budai Allergiaközpont szakembereit arról kérdeztük, hogy mit tanácsolnak az érintetteknek, mire figyeljenek a következő hónapokban.

Ne féljünk a szteroid orrspray-től!

A szteroid szó elsőre sokak számára ijesztően hangzik, pedig a hatóanyagok felszívódása helyileg, az orrban történik, ezért ezek a készítmények hosszútávon is biztonsággal alkalmazhatók. Hatékonyan mérséklik a duzzanatot és az irritációt az orrban, enyhítik az orrdugulást és orrfolyást. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus elmondta, hogy a szteroid orrsprayk nagyjából egy hét használat után fejtik ki teljesen a hatásukat. Ha valaki későn kezdi használni, amikor az allergén pollen már nagyobb mennyiségben jelen van a levegőben, akkor kezdetben számíthat erősödő tünetekre, így orrdugulásra is. Ezért ha tudjuk, hogy a növény, amire allergiásak vagyunk, melyik hónapban virágzik, még azt megelőzően keressük fel kezelőorvosunkat, hogy időben elkezdhessük a készítmény használatát!

A pollenek miatt súlyosbodhat az ekcéma

A szénanátha mellett a pollenallergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus arra figyelmeztet, hogy pollenszezonban, főként a ruhával nem fedett területeken: arcon, nyakon, karokon, lábszárakon fokozódhatnak az ekcémás tünetek. Panaszok esetén allergia vizsgálattal igazolni lehet, hogy az ekcémás tüneteket a pollenek provokálják-e, vagy sem. Ha bebizonyosodik, hogy a bőrtüneteket pollenallergia okozza, akkor a megfelelő, kezelőorvos által felírt készítményekkel hatékonyan enyhíthetjük a panaszokat. A viszketés csökkentésére antihisztamin tartalmú gyógyszerek, a gyulladt ekcémás bőrtünetekre zsírozó kenőcsök, valamint rövid ideig szteroid tartalmú krémek javasoltak.

5 tanács allergológusoktól, hogy könnyebb legyen a pollenszezonMájus végéig még elkezdheti az allergén immunterápiát

Ha unja már, hogy tünetei minden évben jelentkeznek, ideje tartós megoldást keresni az allergia ellen. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész e célra az allergén immunterápiát javasolja, mely jelenleg az egyetlen olyan kezelési mód, amely nem csak a tünetekre, hanem azok kiváltó okára is hat. A kezelés során az adott allergén tisztított kivonatát szedi tabletta, vagy cseppek formájában. Az allergén immunterápia a túlműködő immunrendszert állítja át „normál üzemmódba”, így a beteg képes lesz panaszok nélkül is elviselni azt az anyagot, ami korábban a tüneteit okozta. Ha most elkezdi, a tapasztalatok szerint már ezen a nyáron jelentősen csökkenhetnek a tünetei, majd ha még 2 éven át folytatja a kezelést, akár 10-12 évre is elfelejtheti az allergiát. Parlagfű allergia esetén a kezelést május végéig ideális megkezdeni!

Előzze meg az asztmás rohamot!

Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Tünetei a környezetben található allergének – pollenek, háziporatka, penészgomba, háziállatok szőre – hatására jelentkeznek. A tavaszi-nyári pollenszezonban magas a levegőben található allergének száma, dr. Potecz Györgyi allergológus, tüdőgyógyász szerint ezért is nagyon fontos, hogy a betegek ismerjék az asztmás rohamot provokáló tényezőket. Az asztma vizsgálata és súlyosságának megítélése légzésfunkciós vizsgálattal történik. Az asztma allergiás eredetét vérvétellel, vagy Prick-teszttel tudjuk igazolni. A tünetek megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a gyógyszeres terápia, melynek beállítása mindig egyénre szabottan történik. A kezelőorvos által felírt inhalációs szteroidok, hörgőtágítók és allergia ellenes orrsprayk, tabletták segítségével, az asztma és az allergia együttes kezelésével megelőzhető az asztmás roham kialakulása, és tartós tünetmentesség érhető el.

Számoljon a keresztallergia lehetőségével is!

Ha légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét! Parlagfű allergiások esetében például a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és az uborka okozhat ilyen tüneteket. Dr. Réthy Lajos allergológus és gyermekgyógyász tapasztalatai szerint az érintettek ilyenkor általában több ételt is feleslegesen kizárnak az étrendjükből. Ha valakinek a görögdinnyétől panaszai jelentkeznek, akkor inkább a többi, esetleg tünetet nem is okozó élelmiszert sem fogyasztja. A helyzet pedig további lemondásokkal jár, ha egyszerre több mindenre is allergiás, hiszen így megnő a további keresztallergiák esélye is. Felesleges étrendi korlátozások helyett ilyenkor érdemes utána járni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat és csak azt az adott élelmiszert nem fogyasztani a továbbiakban. Erre ma már egy új vizsgálati módszer, a 244-es nanotechnológiás allergiateszt kínál lehetőséget.

 

süti beállítások módosítása