Budai Allergiaközpont

A zenélésről sem kell lemondani az asztmás gyerekeknek

2017. július 14. - EgészségBlog
Mit tegyen a szülő, ha asztmás gyermeke fúvós hangszeren játszik, de a próbák során egyre gyakrabban fullad, köhögési rohamok gyötrik? A megoldásról dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Jól beállított kezeléssel semmiről sem kell lemondani

A szülők aggódva figyelik, ha asztmás gyermekük sportolni szeretne, az asztma szempontjából valamilyen „kockázatosnak” vélt szabadidős tevékenységet választ, pedig megfelelő kezelés mellett ezekről nem kell lemondani. „Az asztma kezelésesorán nemcsak az a célunk, hogy az asztmás rohamot megelőzzük, hanem hogy a tünetek semmiben ne korlátozzák a beteget. Amíg nem érjük el a tünetmentességet, a kezelést addig módosítani kell a beteg igényei és életmódja szerint. Erre akkor is szükség van, ha a korábbiakban nem volt panasza, de megváltoztak a szokásai, új sportot űz, vagy épp a fúvós hangszer miatt intenzívebb terhelés éri a tüdejét.”

Nem a hangszert kell lecserélni

A zenélésről sem kell lemondani az asztmás gyerekeknekIlyen esetben tehát semmiképp sem az a megoldást, hogy a gyereket eltanácsoljuk a sporttól, vagy a zenéléstől, sőt, ha szereti, miért ne játszhatna akár szaxofonon is. Módosítani egyedül a kezelésen kell, hogy a fellépő tüneteket megelőzzük. Első körben tehát a kezelőorvost keressük fel, aki légzésfunkciós vizsgálat segítségével mért értékek és a tünetek alapján tud új kezelést összeállítani.
- Elképzelhető, hogy a zenélő gyermeknél is beválik a sportolóknál alkalmazott taktika, az edzés – jelen esetben próba – előtt közvetlen befújt rohamoldó szer teljes mértékben meggátolhatja a tünetek jelentkezését.
- Az asztma stressz hatására is rosszabbodhat, előfordulhat, hogy ez is okozza a panaszokat. Ha fellépés előtt izgul, vagy szeretne jól teljesíteni és emiatt ideges - ilyen esetekben a gyermek megnyugtatására kell hatékony technikát találnunk.
- Köhögési rohamot provokálhat, ha a gyerek nem fogyaszt elegendő folyadékot, a nap folyamán erre is ügyelni kell.
- Az erősödő tüneteket légzőgyakorlatokkal is lehet csökkenteni. Kérjük gyógytornász segítségét, a megfelelő légző gyakorlatok és légzési technika elsajátításához!

A tüdő edzése javítja az asztmát is

Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen sportoló asztmások tüdőműködése idővel javul, így asztmás tüneteik is csökkennek, akár kevesebb gyógyszerre is lehet szükségük a tünetmentes élethez. A fúvós hangszereken rendszeresen játszó gyerekek hasonlóan edzik a tüdejüket, emellett pedig még tudatosabbá válnak, jobban figyelnek és ismerik a saját testük jelzéseit. Ha kedvet érez hozzá, hosszú távon mindenképp érdemes kitartani emellett, senkit ne riasszanak el a kezdeti nehézségek. Megfelelő kezelés mellett bátran élvezheti a zene és a zenélés minden előnyét.

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr1312663093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása