Budai Allergiaközpont

Az oktatás jelentősége az asztma kezelésében

2010. február 12. - Allergiaközpont

A nemzetközi előírásoknak megfelelően az asztmás gyermekek oktatása ma már a betegek ellátásának és a betegség kezelésének szerves részét képezi. Olasz kutatók azt vizsgálták, hogy az Aironet elnevezésű oktatási program valóban segíti-e a gyermekeknél az asztma súlyosságának csökkentését és hozzájárul-e ahhoz, hogy a szülők jobban megismerjék a betegséget.

A vizsgálat során a résztvevő 123 gyermeket két csoportba osztották. A 6-10 év közötti fiatalok közül hatvanan két hónapon át az Aironet program alapján sajátították el az asztmával és kezelésével kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókat. A másik csoport 63 tagja nem vett részt a képzésben.

Az oktatást 12 hónapos megfigyelési idő követte, melynek során folyamatosan nyomon követték a betegek állapotát. A szülők a vizsgálat elején és egy év elteltével is kérdőívet töltöttek ki, melyben az asztmával és gyermekük állapotával kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk.

A kérdőívek összehasonlítása alapján egyértelműen látszott, hogy a képzésen részt vett gyermekek körében csökkent az asztmás rohamok gyakorisága, ezzel együtt a szülők is több információval rendelkeztek a betegségről és annak kezeléséről, mint a vizsgálat elején. A tapasztalatok alapján az Aironet oktatási program segítségével tehát csökkenthető az asztmás rohamok gyakorisága és a szülők számára is segíti a betegség alaposabb megismerését.

Forrás: Pediatr Allergy Immunol. 2009 Nov;20(7):654-9. Epub 2009 Jun 12.

A terhességi cukorbetegség következményei és megelőzése

Azoknak a nőknek, akik terhességi cukorbetegséggel (gesztációs diabétesszel) küzdenek, jelentősen megnő az esélyük egy későbbi 2-es típusú diabétesz kialakulására, a terhességi cukorbaj ugyanis szinte előzménye lehet a súlyosabb változat megjelenésének.

Ráadásul azok a hölgyek, akik korábban átélték a gesztációs diabéteszt, még a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségek nagyobb rizikójával is számolhatnak. Számos tanulmány felhívta már a figyelmet arra, hogy a normálisan zajló terhességekben is megváltozik az anyagcsere.

Arra is sokszor rávilágítottak már, hogy a terhességi cukorbetegségnek később komoly következményei lehetnek, szövődményeket és akár szülési komplikációkat is okozhat. A gesztációs diabétesz miatt a babák nagyobb súlyúak, gyakrabban elakadnak szüléskor, és gyakrabban fordul elő császármetszés is.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a terhességi cukorbetegséget megelőzzük, illetve karbantartsuk. Ennek érdekében építhetünk a szakorvosi felügyeletre, a testsúly kontrollra és a rendszeres fizikai aktivitásra is, amely segít kordában tartani a szervezet anyagcsere folyamatait és megelőzni a későbbi kardiovaszkuláris szövődményeket.

Forrás: Womens Health (Lond Engl). 2010 Jan;6(1):97-105

Az anyai zöldségfogyasztás védi a gyermeket is

Már több tanulmány is vizsgálta már a terhesség alatti E-vitamin és cinkbevitel összefüggését a megszületett gyermekek asztma-hajlamával. Japán kutatók azonban szélesítették a kört, és a várandós anyák friss zöldség, gyümölcs és antioxidáns bevitelét hozták összefüggésbe a 16-24 hónapos csemeték nehézlégzés- és ekcéma kockázatával.

A tanulmányba összesen 763 mama-gyermek párost vontak be, és az anyák étkezési szokásait egy visszamenőleges kérdőív kitöltésével térképezték fel. A nehézlégzésre és az ekcémára vonatkozó adatokat a Gyermekkori Asztma és Allergia Nemzetközi Tanulmányának kritériumai szerint rögzítették.

Az eredményekből kiderült, hogy a terhesség alatt nagy mennyiségben elfogyasztott sárga és zöld zöldségek, citrusfélék és béta-karotin jelentősen csökkentik a gyermekkori ekcéma kockázatát, de nincsenek hatással a nehézlégzésre. Éppen fordítva történik az E-vitamin bevitel esetében: ez a nehézlégzés kialakulását gátolja, míg az ekcéma megjelenésére nincs hatással. Tehát a magzatok szempontjából is ideális élelmiszerek, amelyek E-vitaminban és/vagy béta-karotinban is gazdagok: a sárgarépa, a cékla, a paradicsom, a brokkoli, a fokhagyma, a tengeri halak, a paraj, a joghurt, a káposzta, a karfiol, a spenót és a teljes kiőrlésű gabonák.

Összefoglalva elmondható, hogy a terhesség alatt elfogyasztott nagyobb mennyiségű zöld és sárga zöldségek, citrusfélék és béta-karotin megelőzheti a születendő gyermeknél az ekcéma kialakulását, a magasabb E vitamin bevitel pedig csökkentheti a csecsemőkori asztmás légzés előfordulását.

Forrás: Allergy. 2010 Jan 22;

süti beállítások módosítása