Budai Allergiaközpont

Soha nem késő abbahagyni a dohányzást asztmásoknak!

2010. január 09. - Allergiaközpont

Az asztmás beteg állapotát a dohányzás negatívan befolyásolja. Növeli a betegség mellett egyébként is gyakran fellépő köhögés, zihálás és az asztmás roham előfordulását, a légutakba kerülő füst hatására a köpet képződése is fokozódik. Mindez együttesen vezet a tüdőfunkció gyors ütemű romlásához. A dohányzás abbahagyásával azonban mindez helyreállítható.

Az asztma a légutak gyulladásos betegsége. Nem asztmás dohányosokban is gyakran alakulnak ki légúti gyulladásos folyamatok, így érthető, hogy az asztmás betegek esetében a füstölgés káros hatásai hatványozottan érvényesülnek.

A jelenség hátterében álló okok magyarázatát keresve holland kutatók 147 asztmás betegnél hasonlították össze a hörgők gyulladásának mértékét. A vizsgálatban 46 ex-dohányos és 35 jelenleg is dohányzó személy vett részt, 66-an pedig soha nem dohányoztak.

A kutatók vizsgálták a résztvevők tüdejének működését, a kilélegzett nitrogén-oxid mértékét, majd a tüneteket vizsgáló kérdőívek kiértékelésével, köpet vizsgálattal és a hörgők nyálkahártyájából vett mintavétel (biopszia) elvégzésével határozták meg a légutak gyulladásának mértékét.

Az adatok összegzése alapján kiderült, hogy a dohányzás a légutak hámszövetében olyan elváltozásokat hoz létre, melyek összefüggnek az asztmás tünetek –légszomj és váladék termelés- gyakoriságának növekedésével. Fontos megjegyeznünk, hogy a hámszövet jellemzői közel azonosnak bizonyultak az ex-dohányosok és a soha nem dohányzók esetében, így elmondhatjuk, hogy a dohányzásról való leszokás asztmás betegek esetében nagyfokú állapotjavulást eredményez.

Forrás: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine Vol 180. pp. 1170-1178, (2009)

Alternatív terápia csalán okozta bőrgyulladásra

Szabadban tartózkodás során, a Kínában honos marócsalán (Dendrocnide meyeniana) komoly, akut bőrproblémákat – duzzanatot, vörösséget, viszketést - okozhat, amelyek csökkentése legtöbbször helyi vagy szisztémás szteroidokat és szájon át adható antihisztamint igényel.

Ez történt egy 14 éves fiú esetében is Tajvanon. A marócsalán először a bal könyökhajlatában jelentkező égő, viszkető érzéssel kísért bőrpírt és duzzanatot okozott, mely idővel kiterjedt az egész törzsre és a többi végtagra is.

Kezelésekor azonban kísérlet képpen nem a „szokásos” szteroid+antihisztamin kezelést választották az orvosok, hanem a hagyományos kínai orvoslásra és gyógyszerészeti vizsgálatokra alapozva, szájon át szedhető kínai növényi koncentrátumokat írtak fel neki. Az alkalmazott gyógynövény-kombinációt Xiao-feng-san (XFS) és a Huang-lian-jie-du-tang (HLJDT) alkotta. A kezelés 7 napja során a bőrelváltozás és a kísérő tünetek visszahúzódtak. A páciens a továbbiakban sem mutatott visszaesést.

Ebből levonható az a következtetés, hogy a hagyományos kínai orvoslás hatékony alternatívát nyújthat a marócsalán okozta bőrgyulladás kezelésében is.

Forrás: Chang Gung Med J. 2009 Nov-Dec;32(6):668-73.

Óvszer is okozhat allergiát!

Az allergiás kontakt dermatitis gyakran kimutatható azoknál a pácienseknél, akik viszkető, égő és irritáló érzésre panaszkodnak genitális területen. Ez egy olyan bőrbetegség, amit a személy környezetében lévő kémiai anyag bőrrel történő érintkezése vált ki.

Készült is egy retrospektív tanulmány abból a célból, hogy megállapítsa, milyen gyakori a genitális panaszokkal rendelkező betegeknél a kontaktallergia. Egy zágrábi egyetem kutatói 33 pácienst követtek nyomon, akik tartósan és visszatérően küzdöttek a genitális kipirosodással, viszketéssel és égő érzéssel. A diagnózisokat az elvégzett klinikai vizsgálatokra és a bőrtesztekre alapozták. A bőrteszteket a Nemzetközi Kontakt Dermatitis Kutatócsoport ajánlásai alapján végezték sztenderd allergénsorral. Bőrtesztelés formájában vizsgálták továbbá a betege által tüneteikre szedett gyógyszereket, illetve a betegk által használ intim mosakodószereket is.

A vizsgált betegek átlagéletkora 38 év volt, 11 férfi és 22 nő alkotta a csoportot. 13 páciensnél (39%) állapítottak meg egy vagy több pozitív allergiás reakciót, főként nikkelszulfátra, thimerosalra, perubalzsamra, formaldehidre és neomycin szulfátra (antibiotikum). A 13 pozitív bőrteszttel bíró páciensből 7 esetében a pozitív reakciót adó allergén összefüggésbe hozható volt tüneteikkel. 3 személynek pozitív lett a bőrtesztje az általuk használt intim tisztálkodó szerre, 1 pedig a latex gumióvszerre reagált így.

Vagyis a genitális tünetekkel rendelkező pácienseknek nagy esélyük van arra, hogy tüneteiket valamilyen bőrrel érintkező kémiai anyag okozza. Az allergének elkerülése érdekében pedig mindenképpen hasznos lehet a szakemberek által végzett speciális bőrteszt.

Forrás: Acta Dermatovenerol Croat. 2009;17(4):285-8.

süti beállítások módosítása