Budai Allergiaközpont

Alternatív terápia csalán okozta bőrgyulladásra

2010. január 07. - Allergiaközpont

Szabadban tartózkodás során, a Kínában honos marócsalán (Dendrocnide meyeniana) komoly, akut bőrproblémákat – duzzanatot, vörösséget, viszketést - okozhat, amelyek csökkentése legtöbbször helyi vagy szisztémás szteroidokat és szájon át adható antihisztamint igényel.

Ez történt egy 14 éves fiú esetében is Tajvanon. A marócsalán először a bal könyökhajlatában jelentkező égő, viszkető érzéssel kísért bőrpírt és duzzanatot okozott, mely idővel kiterjedt az egész törzsre és a többi végtagra is.

Kezelésekor azonban kísérlet képpen nem a „szokásos” szteroid+antihisztamin kezelést választották az orvosok, hanem a hagyományos kínai orvoslásra és gyógyszerészeti vizsgálatokra alapozva, szájon át szedhető kínai növényi koncentrátumokat írtak fel neki. Az alkalmazott gyógynövény-kombinációt Xiao-feng-san (XFS) és a Huang-lian-jie-du-tang (HLJDT) alkotta. A kezelés 7 napja során a bőrelváltozás és a kísérő tünetek visszahúzódtak. A páciens a továbbiakban sem mutatott visszaesést.

Ebből levonható az a következtetés, hogy a hagyományos kínai orvoslás hatékony alternatívát nyújthat a marócsalán okozta bőrgyulladás kezelésében is.

Forrás: Chang Gung Med J. 2009 Nov-Dec;32(6):668-73.

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr281654108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása