Budai Allergiaközpont

Gyógyszermentes terápia: úszás hatására javulnak az asztmás tünetek

2009. december 30. - Allergiaközpont

Évről-évre egyre több gyermeknél diagnosztizálnak asztmás betegséget. A légutak krónikus gyulladása sok esetben megnehezíti a megfelelő sportág megválasztását a gyermekek és felnőttek számára egyaránt.Az eddigi ismeretek alapján az úszás más sportágakkal szemben kevésbé valószínű, hogy asztmás rohamot provokál, még a nem megfelelően kontrollált asztma esetében sem. A betegek állapotára gyakorolt pozitív hatásáról azonban nem állt rendelkezésre adat.

A Taipei Orvosi Egyetem munkatársai kutatásukban egy 6 hetes úszás-tréning hatását vizsgálták asztmás gyermekek közreműködésével. A résztvevőket két, 15 fős csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai 6 héten át rendszeresen végeztek úszás edzéseket.

A vizsgálat végén, 6 hét elteltével összehasonlították csúcskiáramlási érték és légzésfunkciós eredményeiket a kontroll csoportba tartozó gyermekekével. Megfigyelték, hogy a rendszeres úszás végző csoport tagjainak nem csak a vizsgálati eredményei javultak, de az asztma súlyossága is jelentősen csökkent.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a rendszeres úszás hatására javul az asztmás gyermekek állapota, így hatásos gyógyszermentes terápiás módként alkalmazható gyermekek és felnőttek esetében egyaránt.

Forrás: Respirology, 2009. 08.

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr971633581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása