Budai Allergiaközpont

Tartsuk távol az otthoni allergéneket!

2010. május 16. - Allergiaközpont

A tavasz közepén, a nyár közeledtével egyre több allergiás érzi az egyre erősebb tüneteket. Ám amíg a szabadtéri allergéneket nemigen tudjuk távol tartani, a beltéri allergizáló anyagok megfékezésére azért van mód, így például könnyebben lélegezhetünk alvás közben. Néhány jó tanács:

- Használhatunk speciális ágyneműt
Mivel a matracokban, a takarókban és a párnákban milliószám találhatók a mikroszkopikus méretű poratkák, érdemes tőlük távol tartani magunkat, amennyire lehet. Ezek az apró élőlények a testből származó zsírokból, olajokból és az elhalt bőrsejtekből élnek és számos kellemetlenséget okoznak az allergiásoknak. A minőségi, izzadtságot felszívó és lélegező anyagból készült huzatok elvágják az atkák élelmiszer-utánpótlásának útját, és annyira távol tartanak tőlük, amennyire csak lehet. Mivel az életünk egyharmadát ágyban töltjük, érdemes az allergénmentes környezet kialakítását éppen ezzel a fontos bútorral kezdeni.

- Hetente mosni, nyolcévente cserélni
A párnákat, a takarókat, az ágyneműket hetente érdemes kimosni forró vízben. A forró 140 foknál melegebbet jelent, ugyanis ez az a hőfok, amely képes elpusztítani a poratkákat. Amennyiben az ágymatracunk elmúlt 8 éves, ajánlatos újra cserélni, mert a millió atkának otthonul szolgáló öreg matracok megkeseríthetik az allergiások éjszakáit.

- Fokozott figyelem a szőnyegeknek
Bár a puha szőnyegek kényeztetik a talpunkat, 100-szor több allergént tartalmazhatnak, mint a parketta vagy a járólap. A penészfoltok, a házi kedvencek elhalt bőrsejtjei és a poratkák ugyanis imádnak a szőnyegekben megtelepedni, és ritka porszívózással nem lehet őket eltávolítani. Különösen, ha nincs is keménypadló a padlószőnyeg alatt, legalább hetente egyszer alaposan porszívózzunk ki, ideális esetben HEPA-szűrővel ellátott porszívóval.

- Szellőztessük a fürdőszobát
A penészfoltok leginkább a fürdőszobában bukkannak fel, különösen, ha nincs is szellőztetve a helyiség. Éppen ezért olyan sokszor érdemes nyitva tartani a fürdőszoba ablakát, ahányszor csak lehet. Ha azonban észreveszünk penészes fekete foltokat a zuhanyzóban, a mosdóban vagy a WC-ben, fokozott figyelemmel távolítsuk el, a higiénikusabb fürdőszobai klíma érdekében.

- A nappali ablaka legyen csukva
Habár a fürdőszobát fokozottan érdemes szellőztetni, a nappaliban, a hálószobában és a konyhában ajánlatosabb csukva tartani az ablakokat, ajtókat, amíg dühöng a pollenszezon – vagyis elsősorban tavasszal és nyáron. Így bizonyos mértékben kizárhatjuk az allergizáló anyagokat a lakásunkból.

Forrás: Larry Miller blogja

A légszennyezettség miatt nő az asztmás gyermekek száma?

A Mayo Klinika orvosainak felmérése szerint a forgalmas autóutak és vasúti csomópontok mellett élő gyermekek körében gyakrabban jelentkezik asztma.

Az asztma a légutak gyulladásos megbetegedése. Az eddigi ismeretek alapján a légszennyezettség rontja az asztmás betegek állapotát, bizonyos esetekben csökkentheti a gyógykezelés hatékonyságát. A Mayo Klinika vizsgálatai szerint a légszennyezettség hatására nem csak a már meglévő tünetek rosszabbodnak, de nagymértékben hozzájárul a betegség kialakulásához is.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban közölt vizsgálat alapján a kutatók úgy vélik, a légszennyezettség mintegy 40-70 százalékkal növeli az asztma kialakulásának kockázatát. A gyermekkori asztma megjelenésében tehát fontos szerepet játszik a külső környezet is.

Az 1976 és 1979 között született résztvevőknél, a forgalmas csomópontokban élők közül 6.4 százalék, míg az autós- és vasúti forgalomtól kevésbé terhelt környezetben élőknél 4.5 százalék volt az asztmás betegek aránya. A betegek vizsgálata, az egyéni esetek feltérképezése során tehát az öröklődés és az otthoni környezet mellett a lakóhely is fontos támpontot jelent.

Forrás: Mayo Clinic

süti beállítások módosítása