Budai Allergiaközpont

A légszennyezettség miatt nő az asztmás gyermekek száma?

2010. május 15. - Allergiaközpont

A Mayo Klinika orvosainak felmérése szerint a forgalmas autóutak és vasúti csomópontok mellett élő gyermekek körében gyakrabban jelentkezik asztma.

Az asztma a légutak gyulladásos megbetegedése. Az eddigi ismeretek alapján a légszennyezettség rontja az asztmás betegek állapotát, bizonyos esetekben csökkentheti a gyógykezelés hatékonyságát. A Mayo Klinika vizsgálatai szerint a légszennyezettség hatására nem csak a már meglévő tünetek rosszabbodnak, de nagymértékben hozzájárul a betegség kialakulásához is.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban közölt vizsgálat alapján a kutatók úgy vélik, a légszennyezettség mintegy 40-70 százalékkal növeli az asztma kialakulásának kockázatát. A gyermekkori asztma megjelenésében tehát fontos szerepet játszik a külső környezet is.

Az 1976 és 1979 között született résztvevőknél, a forgalmas csomópontokban élők közül 6.4 százalék, míg az autós- és vasúti forgalomtól kevésbé terhelt környezetben élőknél 4.5 százalék volt az asztmás betegek aránya. A betegek vizsgálata, az egyéni esetek feltérképezése során tehát az öröklődés és az otthoni környezet mellett a lakóhely is fontos támpontot jelent.

Forrás: Mayo Clinic

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr792006165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása