Budai Allergiaközpont

Probiotikumok az allergia ellen

2010. április 27. - Allergiaközpont

Az allergiás tünetek előfordulásának gyakorisága évről-évre nő. A fejlett országokban a szénanátha, az ekcéma, csalánkiütés és asztma terjedésének hátterében a túlzott tisztaság áll.-állítja Dr. Guy Delespesse, a Universite de Montreal Általános Orvostudományi Karának professzora.

1980-ban a nyugati országok népességének mindössze 10 százaléka szenvedett allergiától. Napjainkban ez az arány 30 százalékra emelkedett.

Az allergiás tünetek megjelenésében döntő szerepet játszik az öröklődés. Ezen kívül külső tényezők is előhívhatják a tüneteket. A légszennyezettség, a készételek fogyasztása, a dohányzás épp oly kockázati tényezőt jelent, mint a túlzott tisztaság.

Az allergiás és autoimmun megbetegedések előfordulása és a higiénia mértéke közt valójában fordított összefüggés áll fenn. Minél sterilebb környezetben él egy gyermek, annál nagyobb a veszélye, hogy élete során allergiás, vagy más immunrendszert érintő megbetegedések jelentkeznek nála.

Az immunrendszer fejlődésében kulcsfontosságú szerepet játszik egy, az emésztőrendszerben található baktérium, a probiotikum. Az emésztési folyamatokban való közreműködés mellett a baktérium arra is „megtanítja” az immunrendszert, hogyan reagáljon az idegen anyagokkal szemben.

A túlzott fertőtlenítés megóv ugyan bennünket a káros baktériumoktól, de egyben azt is megakadályozza, hogy szervezetünk hasznos mikroorganizmusokkal találkozzon. Ennek következtében az emésztőrendszerünk baktérium flórája nem lehet olyan gazdag és változatos, mint amilyenre szükségünk lenne.

A probiotikumok ezt a hiányt segítenek kiküszöbölni. Segítségükkel a bélflóra állapota jelentősen javítható. Ezt használhatjuk ki a hasmenéses állapotok kezelése során és egyre több vizsgálat igazolja az immunrendszert támogató, allergia ellen védő hatásukat is. A probiotikumokat várandósság időszakában fogyasztva a kismamák csökkenthetik a gyermeknél megjelenő allergia kockázatát.

Forrás: University of Montreal

Országos program az asztma szűrésére

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia országszerte több, mint 200 ponton szervez szűrést ez évben. Az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő Országos Asztma Szűrő Program célja, hogy gyermekek és felnőttek számára nyújtson segítséget a betegség mielőbbi felismeréséhez.

Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus betegség. A jelenlegi adatok alapján az Egyesült Államokban a betegek száma felnőttek körében eléri a 17, gyermekeknél a 7 milliót. A betegség évente közel 4000 halálesettel hozható összefüggésbe. Az asztma korai felismerését nehezíti, hogy a betegek gyakran későn, a súlyosabb panaszok jelentkezése kapcsán fordulnak orvoshoz.

A szűrések alkalmával allergológus orvos segíti azonosítani a résztvevőknél jelentkező panaszok kiváltó okát. Az idei évben az allergológusok külön figyelmet fordítanak azokra a betegekre, akiknél fizikai terhelés közben és közvetlenül utána légzési nehézség jelentkezik. A megerőltetés okozta asztmás roham (EIB- Exercise-Induced Bronchoconstriction) tünetei tízből egy lakosnál megfigyelhetőek, az asztmás betegek közel 80-90 százaléka szenved a tüneteitől:
Az EIB tünetei:
-légszomj,
-zihálás, vagy hangos légzés,
-köhögés,
-légzési nehezítettség,
-mellkasi szorító érzés,
-szokatlan fáradtság.

Amennyiben a fenti tüneteket észleltünk, forduljunk orvoshoz. Az asztma nem gyógyítható, de korai diagnózis esetén jól kontrollálható betegség. Megfelelő kezelés mellett az asztmás betegeknek sem lemondaniuk a testmozgásról.

Forrás: American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI)

süti beállítások módosítása