Budai Allergiaközpont

A klímaváltozás hatására módosul a pollennaptár

2010. április 06. - Allergiaközpont

A hirtelen jött felmelegedés következtében hazánkban is eltolódott bizonyos allergén növények virágzásának kezdete. Több növény is egy időben kezdte meg virágzását, így a pollenkoncentráció a szokásostól eltérő, magasabb értékeket mutathat. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia éves ülésén a klímaváltozás hatásaira hívta fel a figyelmet.

A bemutatott tanulmányban olasz kutatók megfigyeléseit összegezték. A vizsgálat során a kutatásban részt vevő szakemberek Olaszország egy bizonyos régiójában rögzítették a pollenszám alakulását az év különböző szakaszaiban, 1981 és 2007 között.

Tapasztalataik alapján az adott időszakban bizonyos allergén növények pollenkibocsátása jelentősen nőtt. Az átlaghőmérséklet emelkedésével a növény virágzási ideje is kitolódott, a pollenszezon az átlagosnál hosszabb ideig tartott.

A hosszabbra nyúlt pollenszezon és a magasabb koncentráció miatt a betegeknél a szénanáthás tünetek felerősödtek, azoknál is, akik korábban enyhébb panaszokkal vészelték át ezt az időszakot. Kutatók megfigyelései szerint a környezeti változások hatására nem csak a korábbi betegek állapota romlott, de egyre több, az előző években még panaszmentes személynél jelentkezett érzékenység a bizonyos növények által kibocsátott pollennel szemben.

Forrás: American Academy of Allergy, Asthma & Immunology

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr821898693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása