Budai Allergiaközpont

Veszélyes, ha kellemetlen szag árad a klímából!

2018. augusztus 21. - EgészségBlog

A nyári melegben csak egy gombnyomás és máris kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást, vagy az autót és nincs ez másként a munkahelyi környezetben, de a bevásárlóközpontokban sem. A légkondicionálók elterjedésével azonban egyre gyakoribbá válnak az általuk okozott szövődmények is.

 

Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy mellőzzük a légkondicionáló túlzott használatát, nem tartózkodunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában, elkerülve ezzel a nyári náthás, meghűléses tüneteket, ízületi panaszokat. Egészségünkre nézve azonban nem csak a hideg, de a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegő minősége is komoly veszélyt jelenthet.

Az elhanyagolt klíma fertőzések forrása

Veszélyes, ha kellemetlen szag árad a klímából!Szerencsés esetben nem tapasztaltuk még, amikor a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szag áramlik a berendezésből. Az ilyen jelenségek oka nem más, mint a készülékben lerakódott szennyeződések, por, baktérium- és gombatenyészetek – tudtuk meg dr. Magyar Donát aerobiológustól, a Budai Allergiaközpont szakemberétől. A légkondicionálókban leggyakrabban található mikroorganizmusok közül talán a legfontosabb a Legionella. Az általa okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A legionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.

Asztmát, allergiát is okozhat

A légkondicionáló berendezés ezen kívül még számos fertőzést okozó mikroorganizmus számára biztosít kedvező életfeltételeket. A leggyakoribb baktérium nemzetségek: Actinomycetes, Flavobacterium, Pseudomonas; protozoák: Acanthamoeba, Vorticella; nematodák; penészgombák: Aspergillus, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Rhodotorula, Trichoderma.
A nem megfelelően karbantartott berendezések a korábban már említett legionellózis és Pontiac-láz kórképeken kívül az alábbi betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet:
-hypersensitiv pneumonitis, (túlérzékenység okozta tüdőgyulladás)
-asztma,
-allergia,
-szisztémas mycosis, (az egész szervezetet érintő gombafertőzés)
-aspergillosis, (tüdőben kialakuló gombás fertőzés)

Szezon előtt és után klímatiszítás!

A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, majd a klíma bekapcsolásával folyamatosan keringjenek a beltéri levegőben. A munkahelyi, otthoni és az autóban felszerelt klímát évente legalább egyszer – legjobb szezon előtt és után is - vegyszeresen ki kell tisztíttatni, vagy, ha a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. Fontos a csepptálcán vagy más alkatrészeken kialakuló pangó víz megszűntetése, mert a ventilátor által lesodort vízpermet okozhatja a súlyosabb fertőzéseket. A berendezések karbantartásához mindig kérjük szakember segítségét, ezzel sok bajt előzhetünk meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr7314193059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása