Budai Allergiaközpont

Asztma kontroll mobiltelefonnal

2010. február 09. - Allergiaközpont

Az asztma olyan krónikus betegség, melynek kezelése világszerte egyre több ember számára jelent problémát. Kutatók most a technikai vívmányait felhasználva törekednek olyan módszer kifejlesztésére, amely a betegek számára lehetővé tenné állapotuk folyamatos nyomon követését.

Az Egyesült Államokban 4 résztvevő közreműködésével egy olyan megvalósíthatósági tanulmány készült, mely azt vizsgálta, mennyiben könnyítené meg a betegek helyzetét, ha napi szinten informálódhatnának betegségük állapotáról.

A vizsgálat során az asztmás páciensek minden reggel sms-ben elküldték az otthon mért csúcsáramlási értéket. Ha ezt 11 óráig elmulasztották, egy figyelmeztető üzenet érkezett a telefonjukra. A beküldött üzenetek egy webszerverre érkeztek.

Az eredmények alapján a résztvevők mindegyike elégedett volt a rendszer használatával. Alkalmazása könnyebbséget jelentett az asztma kezelésében és segítségével csökkent az asztmás rohamok gyakorisága is. A jövőbeli kutatások feltehetőleg szintjén alátámasztják majd, hogy a mobilkészülék az egészségügyi állátások egy új és hatékony eszköze lehet.

Forrás: Telemedicine journal and e-health : the official journal of the American Telemedicine Association. 2009 Nov;15(9):907-9

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr791744002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása