Budai Allergiaközpont

Nem megfelelően kezelik a szülők gyermekeik asztmás rohamait

2010. január 29. - Allergiaközpont

Az asztma gyógyításával kapcsolatos irányelvek szerint szükség van a tünetek otthoni kezelésére is, bár ez gyakran nem megfelelő és megkésett. A St. Louis-i egyetem kutatói vizsgálatukban azt mérték fel, melyek azok az egyre súlyosbodó jelek, amelyeket már észrevesznek a szülők, és mikor, hogyan kezdik meg az asztma roham csillapítását.

Olyan 2 és 12 év közti gyerekek szüleivel töltettek ki egy kérdőívet, akiknek az elmúlt 12 hónapban szüksége volt sürgősségi ellátásra is. Összesen 101 szülőt kérdeztek meg. A szülők különböző előzetes jelekről számoltak be, 79%-ban légzőrendszeri tünetekről, 43%-ban allergiás vagy megfázásos jelekről, 24%-ban viselkedésbeli változásokról és 29%-ban egyéb, nem jellegzetes tünetekről. 23 szülő úgy számolt be az asztma későbbi, komoly tüneteiről (nehézlégzés vagy a légzési segédizmok használata levegővételhez), mintha azok korai, figyelmeztető jelek lettek volna. A legtöbb szülő (55%) akkor kezdte el a kezelést, amikor felfigyelt a köhögésre, a levegő kapkodására (54%), és a zihálásra (25%). A szülők 92%-a hörgő tágító gyógyszert adott, 17%-uk szájon át szedhető szteroidot, és csak 8%-uk kezelte gyermekét inhalációs szteroiddal.

Összességében elmondható, hogy bár a szülők le tudják írni az asztmás roham figyelmeztető jeleit, többségük csak akkor lép közbe, amikor a panaszok súlyosbodnak, és csak ritkán alkalmazzák az inhalációs szteroidokat, holott a hatásos beavatkozás a gyorsaságon és a szakszerűségen múlik.

Forrás: Ann Allergy Asthma Immunol. 2009 Dec;103(6):469-73.

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr521711665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása