Budai Allergiaközpont

Az inhalációs szteroidok biztonságossága

2009. december 28. - Allergiaközpont

Napjainkban az inhalációs szteroidok jelentik az asthma első vonalbeli gyógyszeres kezelését mind gyermek-, mind felnőttkorban. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 30 év alatt nem született olyan új gyógyszer, amelyik felvehetné a versenyt az inhalációs szteroidok hatásosságával, ezek a készítmények mellékhatások szempontjából a legkörültekintőbben vizsgált gyógyszereink közé tartoznak.

A szisztémás szteroid-kezelés a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenéséhez vezet és növeli a csonttörés kockázatát. Az inhalációs szteroidok összehasonlíthatatlanul jobb biztonságossági profilja sem jelenti azt, hogy nincs hatásuk a csontok mineralizációjára. A hatás kumulatív, az alkalmazott dózistól és a terápia időtartamától függ. Éppen ezért a csont mineralizációjára gyakorolt hatást monitorozni kell, ha a családban halmozottan fordul elő osteoporosis, valamint nőknél a menopauza körüli életkorban.

Hasonlóképpen hatást fejtenek ki a növekedésre. A kezelés első két évében ez a gyermekek növekedésének 1-1,5 cm-es elmaradását okozza. Ugyanakkor hosszú távú követéses vizsgálatok bebizonyították, hogy a több éven keresztüli standard dózisban alkalmazott inhalációs szteroid-kezelésnek (ICS) - napi 400 µg adag alatt - nincs hatása a végső testmagasságra. Tudomásul kell venni azt is, hogy a súlyos gyermekkori asthma – ami napjainkban csaknem kizárólag alulkezelést jelent – a növekedés elmaradásához vezet. A „jó” kezelés nemcsak azt jelenti, hogy az nem jár kedvezőtlen mellékhatásokkal, hanem azt is, hogy megvédi a gyermeket a „betegség mellékhatásaitól”.

Meglehetősen kevés adat áll rendelkezésre az ocularis hatásokról (glaucoma, cataracta). A cataracta az egyetlen szisztémás hatás, ami nem a szteroidreceptorhoz köthető. Oka a kortikoszteroidok nem specifikus kötődése a szemben található nagy molekulasúlyú fehérjékhez. Kialakulásához hosszabb idő szükséges, ezért a gyermekeknél és fiatal felnőtteknél folytatott vizsgálatok nem mutattak összefüggést az ICS-kezelés és a cataracta kialakulása között. Közép- és időskorú asthmások esetében a nagy dózisú és hosszú ideig folytatott kezelés a cataracta esélyét a kétszeresére növelte.

Végezetül a szisztémásan és helyileg alkalmazott szteroid-kezelésnek szignifikáns hatása van a bőrre. Bár inhalációs kortikoszteroiddal nagyon kevés vizsgálat áll rendelkezésre, a bőrre gyakorolt hatás (atrophia, ecchimosis) e terápia esetében sem zárható ki. Ezek azonban általában enyhe elváltozások és nem teszik szükségessé a kezelés megszakítását.

Forrás:  Dr. Uhereczky Gábor, Heim Pál Kórház, Budapest (WebDoki)

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr481628890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása