Budai Allergiaközpont

Az asztma otthoni kezelése elkerülhetővé teszi a kórházi kezelést

2010. május 24. - Allergiaközpont

Az asztma átfogó, páciensközpontú megközelítésének része kellene, hogy legyen az oktatás, a szakemberek általi iránymutatás és a családlátogatások is. Mindez nem csak a betegek egészségi állapotát javítaná, de jelentősen csökkenthetné a betegellátás költségeit is. – hangzott el a Gyermekgyógyászok Akadémiai Társulásának közgyűlésén Vancuover-ben.

Az asztma az elsődleges oka a Bostoni Gyermekkórházba történő betegfelvételeknek, különösen azok közt a kisebbségi páciensek közt, akik ráadásul még alacsonyabb szocioökonómiai státuszúak is. Azért, hogy ezekben a magas kockázatú csoportokban javítsanak a helyzeten, a szakértők kidolgoztak egy oktatási csomagot, az asztma otthoni kezelése címmel, és még intézeten belül betanították a beteg gyerekek szüleit. 1900 asztmás pácienst regisztráltak, akiket felvilágosítottak az asztma alapjairól, a megfelelő kezelési lehetőségekről, arról, hogyan ismerhetik fel és kezelhetik az asztmás rohamokat és leggyakoribb környezeti kiváltó anyagokról.

A családok segítséget kaptak az elérhető gyógymódokhoz, allergia- és tüdőgyógyász specialisták előadásait hallgathatták, a környezeti allergének visszaszorításáért hozzájuthattak például poratka ellen védő huzatokhoz, és az otthonok látogatása során a szakértők beazonosították a többi gyakori allergént is, mint például a penészt és a rovarokat.

A sürgősségi osztályok telítettsége és a kórházi tartózkodások aránya a program előtti évben ugyanolyan volt, mint a program elindítása utáni két évben, vagyis az oktatás megfelezte a kórházi ellátás idejét és költségeit. Három év alatt 63 %-kal csökkent a sürgősségi ellátás igénybevétele, kórházban pedig 62-%-kal feküdtek kevesebben. Vagyis a szélesebb körű tudás a betegség mibenlétéről, és a kiváltó okok feletti kontroll erősen hozzájárul ahhoz, hogy a családok eredményesebben kezelhessék az asztmás gyermeket. Ez pedig mind a gyermek, mind a szülők helyzetén hatalmas mértékben javít, és a betegellátás költségeit is jelentősen csökkenti.

Forrás: American Academy of Pediatrics

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr552028661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása