Budai Allergiaközpont

Az oktatás jelentősége az asztma kezelésében

2010. február 12. - Allergiaközpont

A nemzetközi előírásoknak megfelelően az asztmás gyermekek oktatása ma már a betegek ellátásának és a betegség kezelésének szerves részét képezi. Olasz kutatók azt vizsgálták, hogy az Aironet elnevezésű oktatási program valóban segíti-e a gyermekeknél az asztma súlyosságának csökkentését és hozzájárul-e ahhoz, hogy a szülők jobban megismerjék a betegséget.

A vizsgálat során a résztvevő 123 gyermeket két csoportba osztották. A 6-10 év közötti fiatalok közül hatvanan két hónapon át az Aironet program alapján sajátították el az asztmával és kezelésével kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókat. A másik csoport 63 tagja nem vett részt a képzésben.

Az oktatást 12 hónapos megfigyelési idő követte, melynek során folyamatosan nyomon követték a betegek állapotát. A szülők a vizsgálat elején és egy év elteltével is kérdőívet töltöttek ki, melyben az asztmával és gyermekük állapotával kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk.

A kérdőívek összehasonlítása alapján egyértelműen látszott, hogy a képzésen részt vett gyermekek körében csökkent az asztmás rohamok gyakorisága, ezzel együtt a szülők is több információval rendelkeztek a betegségről és annak kezeléséről, mint a vizsgálat elején. A tapasztalatok alapján az Aironet oktatási program segítségével tehát csökkenthető az asztmás rohamok gyakorisága és a szülők számára is segíti a betegség alaposabb megismerését.

Forrás: Pediatr Allergy Immunol. 2009 Nov;20(7):654-9. Epub 2009 Jun 12.

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr981751207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása