Budai Allergiaközpont

Gyógynövényekkel az asztma nem kezelhető

2010. február 23. - Allergiaközpont

Kutatók felmérései alapján a gyógynövény tartalmú kiegészítőket használó asztmás betegek erősebb tünetekről és állapotuk romlásáról számoltak be.

A vizsgálatban résztvevő 326 asztmás beteget 33 hónapon keresztül figyelték meg. A páciensek 25 százaléka használt valamilyen gyógynövényes készítményt és ezzel párhuzamosan csökkentette a hagyományos gyógyszeres kezelés orvos által előírt adagját.

Az eredmények alapján a kizárólag hagyományos gyógyszeres kezelésben részesülő betegek jobb életminőségről számoltak be és betegségüket is jobban kontrollálták, mint gyógynövényes kiegészítést alkalmazó társaik.

A kutatást végző orvosok azt javasolják, hogy a gyógynövényeket kiegészítő kezelésként alkalmazzuk és ne a gyógyszeres kezelés rovására. Az orvos által felírt terápiát a megadott dózisban és rendszerességgel végezzük, a gyógynövények alkalmazását is minden esetben egyeztessük a kezelőorvossal.

Forrás: American College of Allergy, Asthma and Immunology, news release, Feb. 2, 2010

D-vitamin pótlással az asztmás tünetek javulnak

A magas D-vitamin szinttel rendelkező asztmás betegek tüdőfunkciós értékei jobbak és kedvezőbben is reagálnak a gyógyszeres kezelésre azon társaiknál, akik szervezetében a „napfény vitamin” a szükségesnél kisebb mértékben mutatható ki.

A vizsgálatban résztvevő 54 asztmás beteg állapotfelmérését követően a kutatók megállapították, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező betegek tüdőfunkciója rosszabb, a légúti hiperreaktivitás mértéke pedig közel kétszerese a normál D-vitamin szinttel rendelkező résztvevőkhöz képest.

A megfigyelések alapján alacsony D-vitamin mellett a betegek rosszabbul reagálnak a gyógyszeres kezelésre is, de a hiányállapot szerepet játszhat a légutak fokozott gyulladásában is.

Az asztma és az elhízás közti kapcsolatot már korábban is ismerték, most azonban arra is fény derült, hogy a legalacsonyabb D-vitamin értékeket a túlsúlyos betegeknél mérték, így feltehetőleg a D-vitamin hiány áll az összefüggés hátterében.

Az asztmás betegek számára tehát fontos a megfelelő D-vitamin bevitel biztosítása. Az asztma kezelésére szolgáló glucocorticoid (szteroid) készítmények például közismerten csökkentik a szervezetben a D-vitamin mennyiségét.

Jelen ajánlások szerint a felnőttek számára javasolt nap D-vitamin mennyiség életkortól függően 400IU-600IU. Táplálékkiegészítők mellett, pótlásáról természetes forrásból, halak, halolaj tartalmú élelmiszerek fogyasztásával és a szabad levegőn való tartózkodás, a napfény segítségével gondoskodhatunk.

Forrás: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

süti beállítások módosítása