Budai Allergiaközpont

A kora gyermekkori ekcéma hatással lehet a lelki egészségre

2010. május 31. - Allergiaközpont

Az első életévekben megjelenő ekcéma befolyásolhatja a későbbi életszakaszokban jelentkező lelki- és magatartásproblémákat. – erre a megállapításra jutottak müncheni tudósok, miután 1995 és 1998 között közel 6000 gyermek kórtörténetét tanulmányozták.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban megjelent publikáció szerint azok a gyermekek, akik az első két évükben szenvedtek az ekcémától, tízéves korukra nagyobb valószínűséggel bajlódtak pszichológiai (ezen belül is érzelmi) problémákkal, mint azok a kortársaik, akik nem találkoztak a korai ekcémával.
Dr. Joachim Heinrich, a müncheni Institute of Epidemiology of Helmholtz Zentrum munkatársa szerint ebből a szempontból kiemelt jelentősége van annak, hogy a gyerekek az első két évükben találkoztak-e ezzel a betegséggel.

A kutatók a vizsgálatok során részletesen dokumentálták a gyerekek családtörténetét, adatokat gyűjtöttek a 10 éves kori lelki egészségükről és érzelmi állapotukról, és információkat a mindennapi életükről. A felbukkanó betegségekről is tájékozódtak, különösen az ekcémára, az asztmára, a szénanáthára, a stressztűrő képességre és a viselkedési eltérésekre fókuszálva.
Az ekcémáról érdemes tudni, hogy nem fertőző betegség, amelynek fő tünete a hámló, viszkető bőr, és a leggyakoribb bőrbetegségnek nevezhető a gyerekek és a serdülők körében. Az ekcémás gyerekeknek pedig nagyobb az esélye arra, hogy később szénanáthával és allergiás asztmával is szembe kelljen nézniük. Ezen felül meglehetősen széles a másodlagos tünetek spektruma is, mint például az alvászavar.

„Arra gyanakszunk, hogy éppen a másodlagos szimptómáknak van hatásuk a gyerekek későbbi pszichikai problémáira.” – nyilatkozta Dr. Joachim Heinrich. Éppen ezért a tanulmány szerzői javasolták, hogy az ekcémát úgy dokumentálják, mint a későbbi lelki, érzelmi zavarok lehetséges rizikófaktorát, még akkor is, ha az alapbetegség alábbhagy és eltűnik a gyermekkor során.

Forrás: Schmitt J, Apfelbacher C, Chen C-M, Romanos, M, Sausenthaler, S, Koletzko S, Bauer C-P, Hoffmann U, Krämer U, Berdel D, von Berg A, Wichmann H.-E, Heinrich J. Infant-onset eczema in relation to mental health problems at age 10 years: Results from a prospective birth cohort study (GINIplus). Journal of Allergy and Clinical Immunology, 125 (2010), 404-410

süti beállítások módosítása