Budai Allergiaközpont

Kilenc év alatt megtriplázódott a mogyoróallergiás gyermekek száma

2010. május 24. - Allergiaközpont

1997 és 2008 között háromszor annyi gyermeknél jelentkezett mogyoró allergia, mint a korábbi években.- a Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban megjelent vizsgálat beszámolója alapján.

A Mount Sinai School of Medicine kutatói által készített országos felmérésben, telefonos kérdőívek alapján, a megkérdezett családok esetében a gyermekek 1.4 százalékánál tapasztalták a mogyoróallergia tüneteit. A vizsgálat kezdetén, 1997-ben ez a szám jóval alacsonyabb, mindössze 0.4 százalékos értéket mutatott. Felnőttek körében az érték nem változott, az elmúlt évek során 1.3 százalék a mogyoróallergiások aránya.

Az ételallergiás betegek számának emelkedése mellett külön figyelmet érdemel a mogyoróallergiások számának drámai növekedése. A jelenség magyarázatának pontos okai nem ismertek, a kutatók feltételezése szerint több tényező is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre több gyermeknél jelentkeznek az ételallergia tünetei.

Elképzelhető, hogy az ételallergiák gyakoriságának növekedésében szerepet játszik az elfogyasztott ételek minősége is. Rohanó életvitelünk mellett kevés az a háztartás, ahol az édesanyák friss hozzávalókból készült, meleg vacsorával várják haza a család többi tagját. Ehelyett praktikusságuknál fogva népszerűek a félkész, fagyasztott, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított ételek. A gyerekek napközbeni étkezései sem nevezhetők egészségesnek. A gyorséttermi koszt mellett számtalan magas cukor és szénhidráttartalmú nassot fogyasztanak.

Egy másik lehetséges kiváltó ok, a „túlzott tisztaság”. A higiéne-hipotézis szerint a farmer életmódot folytató gyermekek közt kevesebb az allergiás beteg. Ennek a magyarázata pedig az, hogy a nagyvárosokban, sokszor „steril” körülmények közt élő társaikhoz képest ők bizony gyermekkorban átesnek azon a számos mikrofertőzésen, mely az immunrendszer megfelelő éréséhez elengedhetetlenül fontos. A gyógyszerek használatának elterjedésével sokszor szükségtelenül kapkodunk a pirulák után, nem hagyva kellő időt immunrendszerünknek, hogy saját erejéből győzze le a különböző fertőzéseket. Az immunrendszer „éretlenségének” következtében ezután az olyan különböző, egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben is támadást indít, mint például az ételekben, vagy pollenekben, esetleg a háziállatok szőrében található fehérjék.

Forrás: The Mount Sinai Medical Center

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr792028723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása