Budai Allergiaközpont

Hogyan birkóznak meg a családok az ételallergiával?

2010. április 07. - Allergiaközpont

Azok a családok, amelyekben ételallergiás gyermek nevelkedik, gyakran küzdenek állandósult félelemmel, leginkább természetesen az életveszélyes allergiás reakcióktól tartanak. Ez a félelem pedig erősen kihat a családi életre és befolyásolja az aktivitásukat is.

Ám amíg egyes családok meglehetősen jól megbirkóznak a helyzettel, addig másoknál ez hatalmas terhet jelent. Ezt a helyzetet és a megküzdési stratégiákat tanulmányozzák most a Zsidó Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetben, hogy megfigyeljék, mi segítheti a családok jobb alkalmazkodását az életallergiához.

„Ezek a családok felkészülnek rá, hogy bármelyik pillanatban rohanniuk kell a gyermekükkel a kórházba, egy hirtelen súlyos reakció miatt. – mondta dr. Mary Klinnert professzor, a kutatás vezetője. – Bár a halálhoz vezető allergiás reakciók száma valójában igen alacsony, azért a lehetőség még fenyegető.”

Az Egyesült Állomokban például 3 millió gyermek küzd ételallergiával, közülük évente 50 ezer esik át súlyos, anafilaxiás sokkon, 10 ezren kerülnek kórházba és 150-200 eset végződik halállal. A családoknak tehát valóban nagy a felelősségük ebben a kérdésben. Ám körülbelül csak a felük képes ezzel együtt normális, kiegyensúlyozott családi életet élni, másik felük állandó félelmet él meg a gyermek állapota miatt. Vannak olyan családok is, akik viszont nem veszik eléggé komolyan az ételallergiát és alig teszik meg a szükséges elővigyázatossági lépéseket.

Dr. Kinnert szerint a legjobb stratégia, ha megtesszük a szükséges védelmi teendőket, de nem hagyjuk, hogy a félelem uralja az életünket. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a gyermek esélye egy komolyabb allergiás reakcióra „nagyon valószínű”, ám a végzetes kimenetelre „nagyon valószínűtlen”.

Egy jelenleg is folyó vizsgálat-sorozatban a professzor és kollégái mintegy 60 ilyen családot tanulmányoznak, hogy az eredmények birtokában életvezetési tanácsokkal szolgálhassanak a többi érintettnek.

Forrás: National Jewish Medical and Research Center

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr961901296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása