Budai Allergiaközpont

Házi kedvencek szerepe az allergia és asztma kialakulásában

2010. január 20. - Allergiaközpont

A házi kedvencek tartásával kapcsolatban az eddig elvégzett tanulmányok alapján sok egymásnak ellentmondó ajánlás született. Az egyes vizsgálatok ez ideáig nem hoztak egyöntetű véleményt a kutya és macska tartás allergiát okozó szerepéről. Német kutatók ezért több, a témával kapcsolatban 2000-2009 közt megjelent tanulmány eredményeit összesítették.

Az egyes vizsgálatok összevetésével megállapították, hogy kora gyermekkorban a kutya és a macska jelenléte nem befolyásolta az asztma, vagy nehézlégzés kialakulását. A kutya mellett felnövő kisgyermekek esetében a háziállat tartása pedig kifejezetten előnyösnek bizonyult, ugyanis védelmet nyújtott a légúti allergénekkel szemben kialakuló érzékenység ellen. A tanulmányok alapján a kutatók azt is megállapították, hogy fordított összefüggés áll fenn a macska jelenléte és az asztma, nehézlégzés kialakulása közt az iskoláskorúak és a felnőttek körében.

A vizsgálati eredmények azonban meglehetősen eltérőek. Ennek oka az lehet, hogy a résztvevő személyek lakóhelye és életkora igen változatos. Így, mivel egyes közösségekben a háziállatok tartása jóval elterjedtebb, az adott régióban vizsgált személyek adatai jelentős eltérést mutathatnak egy olyan közösségben vizsgált résztvevő adataival szemben, akiknél kevésbé gyakori a háziállatok tartása. Így annak eldöntését, hogy otthonunkba fogadjunk-e házi kedvencet, valószínűleg továbbra is inkább a családi egyetértés határozza majd meg és nem pedig az asztma és allergia kialakulása miatti aggodalmunk.

Forrás: International Journal of Hygiene and Environmental Health 2010 Jan 4.

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr141686954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása