Budai Allergiaközpont

Újabb tanulmány sikeres magyar találmányról

2010. január 01. - Allergiaközpont

A szénanátha (allergiás rhinitis) nem életveszélyes betegség, de jelentős hatással van a páciensek mindennapi életére. Kezelésének három fő összetevője lehet: az allergének kizárása, a tünetek csökkentése (jellemzően antihisztaminokkal és szteroidokkal) és a speciális immunterápia.

Azonban az allergének kizárása gyakran megoldhatatlan és a tüneti kezelés is behatárolt lehet, annak ellenére, hogy ma már számos gyógyszerkészítmény elérhető. A speciális immunterápia pedig magas szintű együttműködést követel a páciens részéről legalább 3 évig.

Az orron belüli, Rhinolight-tal (Rhinolight Kft, Szeged) végzett fototerápia egy olyan eszköz az immunoglobulin E-vel összekapcsolt szénanátha kezelésében, amely kihasználja az UV-sugárzás immun-szupresszív hatását. A módszer az orrüregben egyesíti az UV-B fény hatását (5%), az UV-A sugárzás hatásával (25%) és a látható fénnyel (70%), és hatásossága dupla-vak, placebo-kontrollált tesztekkel igazolt.

Az eredményekről számos orvosi konferencián és tudományos publikációban megjelent már beszámoló. A vizsgálatok megerősítették azt is, hogy a fototerápia megalapozott és sikeres eszköz lehet az atópiás dermatitis és más bőrbetegségek kezelésében is.

Forrás: Expert Rev Med Devices. 2010 Jan;7(1):21-6.

A bejegyzés trackback címe:

https://allergiakozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr901637473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása