Budai Allergiaközpont

Késői koraszülöttek és asztma

2010. szeptember 27. - Allergiaközpont

A koraszülés számos kockázatot jelent a gyermek egészségére nézve. A Journal of Pediatrics folyóiratban megjelent kutatás azt vizsgálta, vajon a gyermek születésének időpontja összefüggésben áll-e az asztma kialakulásával.

Késői koraszülésnek nevezzük, ha a gyermek a vártnál korábban, a terhesség 34. és 36. hete közt jön világra. A légzőszervek fejlődésének szempontjából kiemelten fontos időszak lerövidülése felveti a kérdést, vajon a kései koraszülöttek körében nagyobb-e az asztma kialakulásának veszélye, időre született társaikhoz képest?

Az atlantai Centers for Disease Control and Prevention orvosai által végzett kutatásban 2-83 hónapos gyermekek vettek részt. Az 537 kései koraszülött és az 5650, 40. hétre született gyermekek vizsgálata mellett figyelembe vettek minden olyan egyéb tényezőt is, mely a születés időpontjától függetlenül is befolyásolhatja a gyermeknél esetlegesen megjelenő asztmás betegséget: az anya életkorát, iskolai végzettségét, a családban korábban előforduló asztmás, allergiás megbetegedéseket is, a terhesség alatti dohányzás szerepét, a gyermek nemét.

Az adatok összegzése alapján a kutatást végző orvosok megállapították, hogy a kései koraszülés nem játszik szerepet a kora gyermekkorban megjelenő asztmás tünetek kialakulásában.

Forrás: J Pediatr. 2010 Jul;157(1):74-8. Epub 2010 Mar 24.

süti beállítások módosítása