Budai Allergiaközpont

A szénanáthás gyerekeknek gyakrabban fáj a fejük

2010. szeptember 08. - Allergiaközpont

Azoknak a gyerekeknek, akiknek szénanáthájuk van, gyakrabban fáj a fejük, az arcuk, illetve a fülük, mint akik nem érzékenyek a pollenekre – állapította meg egy amerikai fej- és nyaksebészeti alapítvány.

Az allergiás rhinitis jellemző tünetei az orrot és a szemet érintik, hiszen a szálló por és pollen orrfolyást, szemviszketést, könnyezést és köhögést okoz. Egy amerikai tanulmányban 500 nazális allergiában szenvedő gyermek és 504 egészséges gyermek szüleit kérdeztek ki, hogy felmérjék, milyen mellékhatásai, velejárói lehetnek még a szénanáthának.

Az allergiás gyerekek szülei egyre gyakrabban jelentkező fejfájásról, arctáji fájdalomról illetve nyomásról, valamint fülpanaszokról számoltak be, jóval nagyobb arányban, mint az ilyen szempontból egészséges gyerekeknél. Sőt, hasonló kellemetlen panaszokról számolt be az érintett gyerekek szüleinek és idősebb testvéreinek több, mint fele is.

A kutatók összegzésük megállapították, hogy a kísérő tünetek is jelentős problémát okozhatnak a szénanáthától egyébként is szenvedő gyerekeknek, és mivel félrevezetőek lehetnek, bizonyos esetekben akadályozhatják az allergiás rhinitis pontos diagnózisát és a hatékony kezelést is

Forrás: ScienceDaily (Sep. 21, 2008)

Symptoms Related to Allergic Rhinitis in U.S. Children. Presenters: M. Jennifer Derebery, MD; Eli O Meltzer, MD; John Boyle, PhD.

 

süti beállítások módosítása