Budai Allergiaközpont

Zöld teával a szénanátha ellen

2010. január 15. - Allergiaközpont

A zöld tea jótékony hatását eddig is sok tanulmány igazolta. Japán kutatók vizsgálatai alapján pedig már most érdemes felkészülnünk a pollenszezonra, a zöld tea időben megkezdett fogyasztásával ugyanis a szénanáthás tünetek is csökkenthetők.

Korábbi vizsgálati eredmények igazolták, hogy az O-metilezett katekint nem tartalmazó, placebo zöld teával szemben, az O-metilezett katekin tartalmú zöld tea fogyasztása jelentősen enyhítette az egész éven át tartó és a szezonális szénanátha tüneteit.

Az Allergology International folyóiratban közölt kutatásban japán kutatók a ’benifuuki’ zöld tea szezonális szénanátha klinikai tüneteire gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatás során a 38 japán cédrusfa allergiás páciens egy része már december végétől, vagyis 1,5 hónappal a cédrusfa pollenszórása előtt fogyasztott zöld teát. A másik csoport tagjai azonban csak február közepétől – a növény pollenszórásának kezdete után. Minden résztvevő a vizsgálat ideje alatt, naponta feljegyezte tüneteit.

Áprilisban, a vizsgálat végén az első csoport tagjai sokkal enyhébb panaszokról számoltak be. Esetükben az O-metilezett katekin tartalmú zöld tea nem csak a torokfájdalom, orrfolyás, könnyezés tüneteit csökkentette, de a betegek életminősége is jelentősen javult.

A kutatók megállapították, hogy az O-metilezett katekin tartalmú ’benifuuki’ (Camellia Sinensis L.) zöld tea pollenszórás előtt 1,5 hónappal megkezdett rendszeres fogyasztása hatékonyan csökkenti a japán cédrusra allergiás betegek tüneteit.

Forrás: Allergology International 2009; 3: 437-444

süti beállítások módosítása