Budai Allergiaközpont

Az orrdugulás veszélyei

2010. április 13. - Allergiaközpont

A szezonális allergiától szenvedők számára a tavasz elsősorban az allergiás tünetek megjelenését jelenti. Az akár hónapokon át tartó orrdugulás ellen kifejlesztett technika, a szájlégzés azonban komoly veszélyeket hordoz magában a beteg egészségére nézve.

A problémára a fogorvosok hívták fel a figyelmet. A betegeknél elvégzett féléves kontrollvizsgálatok alkalmával megállapították, hogy a szájlégzés következtében a pácienseknél jelentős elváltozások figyelhetők meg. A hosszú ideje fennálló, kezeletlen szájlégzés gyermekeknél az arc és a szájüreg rendellenes fejlődését is okozhatja. Vékony, megnyúlt arc és szájforma, görbén növő fogazat, ínygyulladás jelentkezhet.

A szájlégzés miatt a vérben csökken az oxigén koncentrációja, ez pedig magasvérnyomás, szívproblémák és alvási apnoe kialakulásához is vezethet. A romló alvásminőség hatással lehet a gyermek iskolai teljesítményére és fejlődésére is. A gyermekek napközben fáradtabbak, az órán nehezebben koncentrálnak. Sajnos a kezelőorvosok a valódi okot sokszor nem ismerik fel és a tünetek alapján a gyermekeknél sok esetben diagnosztizálnak tévesen figyelemzavart és hiperaktivitást.

A szájlégzés megszüntetéséhez bizonyos esetekben az orr-, vagy garatmandulák eltávolítására lehet szükség. Speciális fogászati eszközök segítségével is biztosítható az orr-melléküregek és a légutak átjárhatósága. A beavatkozások hatására a páciensek jelentős javulásról számolnak be figyelmük és koncentrációs képességük, tanulmányi eredményeik terén.

Forrás: Academy of General Dentistry

Hogyan védjem a szemem, ha allergiás vagyok?

Az allergiás tünetek enyhítésére szolgáló antihisztamin készítmények mellékhatásaként megváltozhat a könny minősége és mennyisége. A könnyfilm az első védelmi vonalat képezi a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben, hiánya tehát nem csak komfortézetünket csökkenti, de számos egészségügyi probléma kockázatát is növeli.

A könnyfilm pótlásáról megfelelő könnycseppek használatával gondoskodhatunk. Nem árt azonban néhány óvintézkedés, azt megelőzendő, hogy az egyébként is zavaró allergiás szemtünetek mellett még egy fertőzéssel is súlyosbítsuk állapotunkat.

Az Amerikai Optometrista Társaság a következőket ajánlja a panaszok megelőzésére: -Ne érintsük meg és ne dörzsöljük szemeinket.                                                  -Gyakori és alapos kézmosással védekezzünk a szemet érintő fertőzések ellen.      -Az ágyneműt és a párnákat magas hőfokon mossuk rendszeresen, így is csökkentve az allergének mennyiségét.                                                                                -Kerüljük a szemkozmetikumok közös használatát és bizonyos esetekben még a viselését is.                                                                                              -Kontaktlencsét, vagy lencsetárolót soha ne használjunk közösen.

Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás gyakori panasz a betegek körében. A tünetek a levegőben lévő allergének szembe jutását követően jelentkezhetnek. A beltéri, vagy kültéri allergének, mint a pollenek, a penészgomba, poratka a szembe jutva gyulladást váltanak ki. A panaszok kezelése különösen a kontaktlencsét viselők számára jelenthet gondot. A tünetek enyhítésére az alábbi ajánlásokat javasolt betartani:                                                                                                                          -Amennyire lehetséges, minimalizáljuk a kontaktlencse napi viselésének idejét. -Egyeztessünk kezelőorvosunkkal a lencsék cseréjének és tisztán tartásának rendszerességéről. Informálódjunk a napi, eldobható lencsék viselésének előnyeiről. -Napközben használjunk rendszeresen szemcseppet.

Forrás: American Optometric Association

süti beállítások módosítása