Budai Allergiaközpont

Segítség a gyógyszerallergia kezelésében

2010. március 29. - Allergiaközpont

A gyógyszerek által kiváltott allergiás reakció napjainkban közel annyi embernél jelentkezik, mint az ételallergia. A panaszok kezelésére új kezdeményezés indult az Egyesült Államokban, a Drug Desensitization Program.

Gyógyszerallergia a kórházban ápolt betegek 10-20 százalékánál figyelhető meg, az átlag népesség tagjai közt előfordulásának aránya 7 százalék. A program elindulását követő 6 hónapban a kezelt betegek többségénél panaszokat a következő gyógyszerek szedése okozott: az ízületi gyulladás kezelésére szolgáló nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAIDs), az aneurizma (érfaltágulat) vizsgálatához használatos kontrasztanyag, a gyomor-és bélrendszeri betegségek kezelésére felírt penicillin, és a diabéteszes betegek által használt inzulin injekció.

Az allergiás reakciók egy részének oka, hogy a páciens túl nagy dózisban kapta az adott gyógyszert. A World Allergy Organization adatai alapján azonban az esetek 10-15 százalékában a gyógyszerallergiás tünetek megjelenése a dózistól függetlenül, váratlanul jelentkezik. A Drug Desensitization Program célja elsősorban az utóbbi esetek kezelése.

A programban részt vevő betegek orvosi megfigyelés mellett, kis mennyiségben, személyre szabott adagokban kapják azt a gyógyszert, amely feltehetően korábban az allergiás reakciót okozta. Az immunizációs folyamat végére a betegek képessé válnak a korábban allergiás reakciót okozó szert panaszmentesen alkalmazni.

A programban dolgozó orvosok felhívják a figyelmet, hogy a kezelés a leírt formában kizárólag orvosi felügyelet mellett végezhető. Még a legkisebb adagban alkalmazott gyógyszer is nem várt, súlyos reakciókat okozhat, melyek elhárítása azonnali és szakszerű ellátást igényel.

Forrás: Montefiore Medical Center

süti beállítások módosítása