Budai Allergiaközpont

Hogyan válasszunk fagyit? Nem mindegy, hogy laktóz- vagy tejmentes!

2017. augusztus 25. - EgészségBlog

Aki keresgélt már az áruházak mélyhűtőiben mentes fagylaltokat, több fajta jelöléssel is találkozhatott, például laktózmentes, tejmentes, vegán, vagy éppen paleo. Fontos, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza a laktózmentes és tejmentes kifejezést, de a vegán és a paleo kifejezés esetében még nem lehetünk 100%-ig biztosak abban, hogy a termék valóban nem tartalmaz tejet és tejszármazékot. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérdezzünk rá az összetevőkre, hogy a kellemetlen mellékhatásokat megelőzzük!

Hogyan válasszunk fagyit? Nem mindegy, hogy laktóz- vagy tejmentes!Inkább ne egye meg, ha nem biztos az összetevőkben!

Akár laktózérzékenységről, akár tejallergiáról van szó, kellemetlen tüneteket előzhetünk meg, ha alaposan utána járunk, hogy biztosan mentes-e az allergéntől, amit el szeretnénk fogyasztani. Hasfájás, hasmenés, puffadás, émelygés, hányás, rossz közérzet a leggyakoribb panasz, ezek a problémás összetevő elfogyasztását követően rövid időn belül jelentkeznek és akár egy napig is megmaradhatnak – sorolja dr. Sárdi Krisztina belgyógyász-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Egy figyelmetlenség elronthatja az aznapi programot, senki sem szereti a rosszulléteket, főleg nem a nyaralás ideje alatt, érdemes ezért óvatosan választani, különösen, ha nem a jól ismert, megbízható üzletekben vásárolunk, hanem az otthonunktól távol kell megoldani az étkezéseket.

Tejpor, tejsavó és társai

Aki valamilyen ételérzékenységben, allergiában szenved, már gyakorlott mozdulatokkal bogarássza át a készételek csomagolásán az összetevők listáját. Akinél tüneteket okoz a tej fogyasztása, fontos, hogy mindig nézze át a jégkrémek csomagolását, hiszen a tej több formában is előfordulhat. Az allergéneket az összetevők között  kiemelve találjuk az előre csomagolt termékek esetében, ez némiképp megkönnyíti a keresgélést. A tejfehérje allergiások számára semmilyen formában nem megengedett a tej fogyasztása, tehát őket ne kínáljuk olyan laktózmentes termékekkel amely csupán laktáz enzmet tartalmaz a tejfehérje lebonátáshoz, mert ugyanúgy tüneteik lesznek, mintha sima, normál terméket fogyasztottak volna el. Számukra csak a teljesen tejmentes termékek férnek bele az étrendbe.

A laktáz enzim segíthet

laktózérzékenyek helyzete annyiban más, hogy nekik nem kell teljesen tejmentes diétát tartaniuk, laktózmentes termékeket is fogyaszthatnak. Ezek ma már nagy választékban állnak rendelkezésre, többek között tejek, tejszín, sajtok és fagylaltok is kaphatóak laktózmentes változatban. Ezekhez a termékekhez a legtöbb esetben már a gyártás során hozzáadják a laktózt lebontó laktáz enzimet, emiatt fogyaszthatják a laktózérzékenyek is. Számukra egyébként még egy plusz segítség is létezik, ha bizonytalanok az adott étel összetevőivel kapcsolatban, akkor étkezés előtt tabletta vagy csepp formájában is pótolni tudják a laktáz enzimet, így elkerülhetik az esetleges kellemetlen gyomor- és bélrendszeri tüneteket.

Nem divatdiéta!

Hiába az allergének jelölésére vonatkozó törvény és az egyre több allergénmentes termék, a diétázók élete a mindennapokban még mindig számos nehézségbe ütközik. A mentes és normál termékeket is árusító üzletekben előfordulhatnak a tárolás során is keresztszennyeződések, - ehhez elég, ha a tejtartalmú fagylalt után nem cserélik, vagy mossák el megfelelően a szedőkanalat - az arra érzékenyeknél már ez az egészen kis mennyiség is tüneteket okozhat. A mentes termékeket is árusító helyeken az alkalmazottakat meg kell ismertetni azokkal az alapfogalmakkal, amelyek a vendégek biztonságos kiszolgálásához nélkülözhetetlenek annak érdekében, hogy a vásárlónak korrekt felvilágosítást tudjanak nyújtani. A különböző ételintoleranciák egyre gyakoribbak, higgyük el, hogy nem egyfajta hóbort, ha valaki biztos szeretne lenni abban, hogy az adott termék valóban mentes a számára problémás összetevőktől!

Utazási hasmenés: kellemetlen tünetek a nyaralás közben vagy után

A nyaralás alatt, vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.

Rossz higiéniás viszonyok

Utazási hasmenés: kellemetlen tünetek a nyaralás közben vagy utánKülföldi tartózkodás során, elsősorban a fejlődő országokban gyakori a betegség előfordulása, de nem feltétlenül kell kizárólag a higiéniás körülményeket okolni a tünetek megjelenéséért. Hasmenést a szennyezett étel, vagy ivóvíz mellett egy nem megfelelően elmosott gyümölcs, vagy zöldség, félig átsült húsok, halak, vagy tejtermékek is okozhatnak. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a betegséget.

Jellegzetes tünetek

Az utazók hasmenése az utazás, nyaralás alatt kezdődhet, de előfordulhat, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően jelentkeznek. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz – sorolja dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik, ilyenkor akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására lehet szükség a kiszáradás kezelésére.

Probiotikumok a megelőzésért

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek számos kedvező hatással bírnak. A szervezetbe jutva, a bélben segítik az egészséges bélflóra kialakítását, ezáltal játszanak fontos szerepet többek közt az utazási hasmenés megelőzésében is. A probiotikumok kettős védelmet biztosítanak: egyfelől gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélben, másrészt fokozzák a bélhártya védelmét biztosító nyák, a mucin nevű összetett fehérje termelését. A probiotikumok kedvező hatásait már egy 1989-es kutatás is igazolta – magyarázza dr. Polgár Marianne. A randomizált dupla vak, placebo kontrollált vizsgálatban megállapították, hogy az utazók hasmenésének gyakoriságát csökkentette a négy különböző Lactobacillus törzs együttes alkalmazása: a probiotikumot szedő csoport tagjainál a készítmény 40 százalékkal csökkentette a hasmenés előfordulását. Egy másik, 2011-es kutatás pedig azt igazolta, hogy a preventív hatás gyermekek esetében még hatványozottabban érvényesül.

Hetekkel az utazás előtt érdemes készülni!

A megfelelő védelem kialakításának érdekében a legjobb, ha kúraszerűen alkalmazzuk a készítményeket, átlagosan 3 hónapig. A legjobb, ha szimbiotikumot választunk, amikor probiotikus kúrát kezdünk. A szimbiotikumok azok a készítmények, melyek prebiotikumokat – a probiotikumok táplálékát - és probiotikumokat is együttesen tartalmaznak. Táplálkozásunkkal is fokozhatjuk a hatást: a tejtermékek közül a joghurtok tartalmaznak probiotikumokat a legnagyobb mennyiségben. Mivel a probiotikumok természetes társai, kísérői életünknek, így a folyamatos, mindennapos fogyasztás sem okoz semmiféle kárt a szervezetünkben.

8 meglepő tünet, ami gluténérzékenységet jelezhet

A glutén fogyasztásának mellőzését sokan divatdiétának vélik, ám valójában sokan vannak, akiknél megszűnnek bizonyos tünetek, ha kiiktatják az étrendből a gluténtartalmú ételeket.

Szorongás

8 meglepő tünet, ami gluténérzékenységet jelezhetEgy 2013-as, University of Maryland School of Medicine által végzett kutatás kimutatta, hogy a szorongás bizonyos formái csökkentek a glutén elhagyásával. A gluténmentes étrend elsősorban a szociális fóbia és a pánikbetegség tüneteiben hozott javulást.

Depresszió

Az intézmény kutatói azt is megállapították, hogy a gluténérzékeny embereknél gyakrabban fordul elő hangulatingadozás, depresszió. Ezek a tünetek már serdülők körében is megjelenhetnek, vélhetően a fel nem ismert betegség következtében. Az arra érzékenyeknél ugyanis a glutén fogyasztása miatt a triptofán (olyan esszenciális aminosav, amely hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot fenntartásához) szintje lecsökken a szervezetben.

Agyblokk, vagy ködös agy

Így hívjuk azt a jelenséget, amikor úgy érzi, hogy nehezen koncentrál, nem tud visszaemlékezni bizonyos dolgokra, mintha az agya egy adott időszakot egy paraván mögött töltött volna. A Royal Hallamshire Hospital in Sheffield kutatói szerint a jelenség oka lehet a glutén fogyasztása is, mely serkenti a szervezetben bizonyos gyulladást okozó antitestek termelődését, és ez okozza a mentális elmosódottságot.

Gyakori betegségek

Ha visszatérő fertőzések jelentkeznek, úgy érzi, hogy szinte alig gyógyult ki az egyik betegségből, máris egy másik miatt szenved, akkor érdemes gluténérzékenységre is gyanakodni. Az arra érzékenyeknél ugyanis az elfogyasztott glutén az immunrendszer megfelelő működését biztosító antitestekre is hat, ha pedig az immunrendszer működése nem megfelelő, akkor a betegségekre is fogékonyabbak lehetünk.

Afták, fekélyek a szájban

Ha a fájdalmas elváltozások gyakran jelennek meg a szájüregben, annak oka lehet gluténérzékenység is. Ezt állapította meg egy korábbi, 2009-ben közölt BMC Gastroenterology folyóiratban megjelent kutatás. Fáradtság Mivel a szervezetünk folyamatosan „harcol” a számára feldolgozhatatlan fehérjékkel szemben, ez rengeteg energiát vesz el, ami miatt krónikus fáradtságot érezhetünk.

Ízületi fájdalmak

Habár a gluténérzékenység kapcsán inkább az emésztőrendszeri tünetekre gondolunk, meglepő, de sokaknál a sajgó, duzzadt ízületek jelzik a betegséget. Az Arthritis Foundation szerint ennek oka a glutén által a szervezetben létrejött gyulladás, és a rossz felszívódása miatt kialakult tápanyaghiány.

Migrén

A Neurological Institute az Columbia University Medical Center kutatói által végzett vizsgálat megállapította, hogy migrénes panaszok gyakrabban jelentkeznek gluténérzékenyek körében, tehát ez a tünet is lehet a betegség egyik megjelenési formája.

Mit tegyen, ha gluténérzékenységre gyanakszik?

Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tünetek és a glutén közötti összefüggést nemcsak egy-egy kórház vizsgálta, a felsoroltak mellett is elég széles a szakirodalma. „A fenti kiragadott példák remélhetőleg felhívják a betegek figyelmét arra, hogy ilyen nem hasi tünetek mögött is lehet gyomor-bélrendszeri betegség. Ha azonban a felsorolt tünetek alapján úgy érzi, panaszait orvosolná a gluténmentes étkezés, akkor sem javasolt előzetes kivizsgálás nélkül elkezdenie. Ha valaki hosszabb ideje küzd a felsorolt panaszok közül akár többel is, akkor első körben utána kell járni, hogy nincs-e egyéb betegség a háttérben.”

Hangulatingadozást, fáradtságot pajzsmirigybetegség is okozhat. Az ízületi fájdalmak hátterében autoimmun betegség is állhat, migrént neurológiai probléma is kiválthat. Ilyen esetekben csak felesleges anyagi kiadással jár, és közérzetünkben sem nem hoz javulást a gluténmentes étkezést. A gluténtartalmú ételek fogyasztásával összefüggő panaszokon belül is fontos tisztázni, hogy autoimmun betegségről, cöliákiáról van-e szó, vagy nem-cöliákiás gluténérzékenységről. Ha bebizonyosodik, hogy panaszaink valóban a glutén fogyasztásához köthetők, a diétát személyre szabottan, az egyéni igényeknek megfelelően, a hiányállapotok megelőzését biztosítva javasolt összeállítani.

süti beállítások módosítása