Budai Allergiaközpont

5 fontos érvünk van, hogy miért válassza idén az allergén immunterápiát!

2017. március 22. - EgészségBlog

Újra itt a pollenszezon, a hirtelen felmelegedés következtében szinte egy időben bontanak rügyet a fák. A levegőben emelkedő pollenkoncentráció hatására egyre több embernél tüsszögés, szem-és orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik. Ha Ön is unja már az évről-évre visszatérő allergiás tüneteket, idén kezdjen valami újat! Az allergén immunterápia segítségével akár már erre a nyárra is 80%-kal csökkentheti az allergiás tüneteit. És vannak további érveink is a kezelés mellett.

1. Jelentős javulás, már az első évben

Észrevette már, hogy a pollenallergiás tünetei évről-évre visszatérnek? Attól függően, hogy mire allergiás, az évnek abban az időszakában, amikor az allergén növény virágozni kezd, biztosan számíthat a megjelenésükre. Szeretne ezen változtatni? Az allergén immunterápia segítségével megteheti, ugyanis, ha parlagfűre allergiás és most elkezdi, ez a kezelés már erre a nyárra is 80 százalékkal képes csökkenteni a tüneteket. Hogy miben különbözik mégis a megszokott, eddigi kezelésektől? Arról bővebben a második pontban.

2. Az egyetlen tartós megoldás

Az allergén immunterápia hatása nem csak addig tart, amíg szedi a készítményeket, hanem tartós marad, tehát a jövő évben nem – sőt, sikeres kezelés esetén akár 8-10 évig sem - kell attól tartania, hogy az allergén növény virágzásával egy időben újra megjelennek az allergiás tünetei. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, ez a kedvező hatás annak köszönhető, hogy az allergén immunterápia a túlműködő immunrendszert állítja át „normál üzemmódba”, így a beteg képes lesz panaszok nélkül is elviselni azt az anyagot, ami korábban a tüneteit okozta. A kezelést ugyan 3 éven át kell folytatni, de a tünetek ez idő alatt csakis enyhébbek lesznek, erősebbek már biztosan nem.

3. Hosszútávon megtérülő befektetés

Az allergén immunterápiás kezelésre – több környező európai országtól eltérően – nálunk nincs támogatás, a kezelést tehát teljes egészében nekünk kell finanszírozni. Itt mindenkinek érdemes egy rövid számítást végeznie, különösen, ha már több éve allergiás, mennyibe került eddig a betegsége, illetve mennyire volt elégedett a tüneti kezelés eredményével. Ezt lehet összehasonlítani az allergén immunterápia költségével, ami parlagfű allergia esetén, készítménytől függően évi 10-30 ezres nagyságrendű kiadást jelent úgy, hogy a kezelés már az első évben 80 százalékban csökkenti a tüneteket. A kezelést három évig kell folytatni, de a hatása ezt követően akár tíz éven át megmarad, ennyi ideig nem jelentkeznek a tünetek, vagyis ennyi ideig nem kell allergiára fordítandó kiadással számolnia.

4. Mert biztosra mehet

Azt a kérdést, hogy a kezelés várhatóan sikeres lesz-e az adott beteg esetében, egy speciális vizsgálat, a komponens alapú diagnosztika segítségével tudjuk megválaszolni. Az allergén immunterápia előtt elvégzendő, célzott, egy-két allergénre vonatkozó komponens diagnosztika arra való, hogy meghatározzuk, hogy a beteg vajon a major, azaz a fő allergénre allergiás e. ( a betegek legalább 80%-a igen). Az allergén immunterápiában alkalmazott készítmények ugyanis major allergéneket tartalmaznak, tehát a kezelés akkor lesz szinte biztosan hatékony, ha a beteg a fő allergénekre allergiás. Az allergén immunterápia költségeihez képest elhanyagolható plusz kiadást jelentő teszttel tehát nagy pontossággal megállapítható az az allergén, amely az immunterápiás kezelés segítségével a leghatékonyabban kezelhető.

5. Megelőzheti az újabb allergiákat és az asztmát

Aki több éve allergiás és esetleg nem is jól beállított tüneti szerekkel, saját maga kezelgeti a betegségét, az észrevehette, hogy a tünetei mintha kitolódtak volna, egyre korábban, vagy tovább jelentkeznek, mint az előbbi években. Ennek oka az lehet, hogy idővel újabb allergiái jelentek meg, ezért már más időszakokban is jelentkeznek a tünetei. Az allergia másik gyakori szövődménye az asztma megjelenése, a szokásos tünetek mellett idővel nehézlégzés, köhögés utalhat a megjelenésére. Arra, hogy ezeket az allergiás szövődményeket elkerüljük, egyedül az allergén immunterápia nyújt lehetőséget. Jelenleg ez az egyetlen kezelési mód, amely úgy képes megváltoztatni az allergiás betegség lefolyását, hogy megelőzze a további allergiák megjelenését és az asztma kialakulását. Aki úgy dönt, hogy idén ezt a típusú kezelést választja, jó ha tudja, hogy nem a tünetek megjelenésekor, hanem az allergén növény virágzása előtt legalább 4 hónappal korábban kell elkezdeni!

Nem felesleges macera az allergia teszt többszöri leolvasása!

Fém- és fogászati allergia vizsgálata során a pontos diagnózishoz a betegnek négy alkalommal meg kell jelennie a kezelőorvosnál, hogy a szakember a bőrtüneteket, változásokat feljegyezze. Ez első hallásra megterhelőnek tűnhet, ám ha belegondolunk, hogy a vizsgálat alapján megállapított csípő-, vagy térprotézist, fogászati implantátumot egy életen át viselni fogjuk, már nem is tűnik olyan soknak a többszöri leolvasás.

Az epicutan teszt

fém-és fogászati allergia vizsgálata epicutan teszttelFém- és fogászati allergia vizsgálatot általában ortopédiai műtétek előtt, protézis vagy fogászati implantátum beültetését megelőzően végzünk – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A vizsgálat elvégzése epicutan teszt segítségével történik, melynek során a gyanúba vett fémeket kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára. Az allergiát a bőrtünetekből lehet megállapítani, az arra érzékenyeknél a fémmel való érintkezés helyén bőrpír, duzzanat, ekcémás jellegű folt jelentkezik.

Miért nem elég egyszer leolvasni a tesztet?

A fémek korai és kései reakciókat is okozhatnak, ezért több alkalommal is szükséges leolvasni az eredményeket. Felrakás után 30 perc múlva a korai reakciót lehet megállapítani, dr. Balogh Katalin elmondta, hogy ez fémek esetén ritkán pozitív. 48 óra múlva jelenik meg a késői kontakt allergiás reakció, ami 72 óránál erősödik, ezért évekkel ezelőtt itt véget is ért a tesztelés. Időközben azonban kiderült, hogy 10% körüli gyakorisággal, 72 órán túl is jelennek meg pozitív reakciók, ezért kell megnézni a 8. napon is. „A saját tapasztalatom is ezt mutatja. Előfordult, hogy titániumra jelent meg pozitív reakció a nyolcadik napon” – teszi hozzá a főorvosnő.

Fényképről nem lehet diagnózist mondani

Sokan messziről érkeznek, nagyobb távolságokat is megtesznek, hogy az epicutan tesztet elvégeztessék. Ilyenkor, különösen, ha a beteg ortopédiai műtét előtt áll és fájdalmai vannak, az utazással járó fáradalmakat nehezebben viseli, szeretné áthidalni a távolságot és csökkenteni az utazások számát. Természetesen könnyebbséget jelentene, ha nem kellene minden alkalommal megjelenni a rendelőben – erősíti meg dr. Balogh Katalin – ám a beteg érdekében a főorvosnő ehhez mégis ragaszkodik. „Áthidaló megoldásként a beteg részéről felmerülhet, hogy személyes konzultáció helyett fényképet küld a vizsgálat területről. A fotó azonban nem adja vissza a valós képet, emellett sokszor például az ujjammal is megtapintom a bőrt. Az internet sok mindenre jó, de nem mindenre. Nem lehet súlyos döntéseket hozni, felelősséggel véleményt, javaslatot adni egy esetlegesen rossz minőségű fotó alapján.”

Allergia vizsgálattal elkerülheti az újabb műtétet!

A vizsgálat alapos elvégzése azért fontos, mert ha az implantátum beültetését követően derül fény az allergiára, akkor csak egy újabb műtéttel, az implantátum cseréjével lehet megszüntetni a beteg panaszait. Ha viszont már a beavatkozás előtt kiderül, hogy milyen fémekre allergiás, akkor olyan anyagot használnak, amely nem okoz majd panaszokat. A fémek közül leggyakrabban a nikkel, a króm, a kobalt és a réz okoznak tüneteket, de már az aranyról, sőt az elmúlt években a korábban hipoallergénként ismert titániumról is kimutatták, hogy implantátumokban történő felhasználása az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthat ki.

5 érdekesség az ekcémáról

Téli időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös, száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg tartósan fennálló kiütésekkel párosulnak, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis a panaszok mögött különböző kiváltó okok állhatnak. A pontos diagnózis megállapítása azért is fontos, mert a különböző elváltozások eltérő terápiákat igényelnek.

Felnőtt vagyok, már nem lehetek ekcémás, az gyerekbetegség

A bőrszárazságon alapuló ekcémát atópiás dermatitisznek nevezzük, mely gyakran már csecsemő- és kisgyermekkorban megjelenik. Az atópiás ekcéma azonban felnőttkorban is okozhat tüneteket. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus - aki a páciensek visszajelzése alapján a Budai Allergiaközpont Év Kiváló Orvosa - elmondta, hogy a felnőttkorban megjelenő atópiás ekcéma esetében a beteg részletes kikérdezése során rendszerint felfedezhetők olyan korábbi tüneteket, amelyek a betegségre való hajlamot előre jelezhették. Ez lehet például a nagyon száraz bőr, vagy légúti allergia (szénanátha, asthma), esetleg más családtagoknál is előforduló ekcéma. Emellett felnőtteknél gyakran okoz tüneteket az úgynevezett kontakt allergia és az irritatív eredetű ekcéma is, vagyis ilyen esetekben az ekcémát valamilyen allergiát okozó vagy irritáló anyaggal történő érintkezés okozza.

ekcéma, bőrszárazság, tudnivalók az ekcémárólA betegséggel együtt kell élni?

Való igaz, hogy az ekcéma nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével, a gyulladás megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el. Az akut gyulladásos tünetek helyi szteroid készítményekkel általában jól kezelhetők, melyeket kúraszerűen használunk, a panaszok felerősödésekor. A tünetek enyhülésekor, úgynevezett immunmoduláló helyi készítményeket is alkalmazunk, melyek a hosszabb tünetmentes állapot megőrzését is elősegítik. A terápia talán legfontosabb része továbbra is a bőrszárazság megszüntetése, a rendszeres bőrápolás és a lipidpótlás biztosítása.

Hidratálja bőrét és kerülje a hosszas fürdőzést!

Az ekcémás érzékeny, gyakran igen száraz bőr valójában nagyon gondos ápolást igényel. Fontos a nedvesség- és lipidpótlás, melyekről hipoallergén ápolókészítmények segítségével gondoskodhatunk. Lehetőleg illat-, konzerválószer-, és színezékmentes kozmetikumokat használjunk. Az ekcémás betegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk bőrük megfelelő hidratálására. A hideg, hűvös téli idő még inkább fokozza a bőr kiszáradását, ilyenkor fontos, hogy kádban való hosszas fürdőzés helyett válasszuk inkább a rövid zuhanyozást, utána pedig speciális testápolót használjunk.

Nem minden folt ekcéma

Az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb formái közé tartoznak a különböző típusú ekcémák. Hirtelen megjelenő viszkető bőrtüneteket azonban olyan betegségek is okozhatnak, amelyek nem allergiás eredetűek. A pontos diagnózis felállítása nagyon fontos, mert a különböző elváltozások eltérő terápiákat igényelnek. Dr. Garaczi Edina elmondta, hogy az ekcéma bizonyos esetekben hasonló lehet például a pikkelysömör tüneteihez, vagy felületes gombafertőzéshez is. Pikkelysömör, vagy orvosi nevén psoriasis esetén testszerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelentkeznek, a kéz- és lábkörmök is érintettek lehetnek. Arcon megjelenő bőrpír, viszkető vagy fájdalmas kiütések esetén az ekcémán kívül rosacea fennállására is gondolni kell. A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. A hajas fejbőr viszketéséért gyakran nem sampon okozta allergia, hanem egy gyakori bőrbetegség, a seborrhea a felelős. A tünetek ez esetben a pubertáskor környékén kezdődnek: fokozott faggyútermelés, a hajas fejbőrön, szemöldöknél, orrszárnyi redőben kialakuló korpázó hámlás és kipirosodás jellemzi.

Inzulinrezisztencia tünete is lehet

A bőrön jelentkező tünetek hátterében többféle ok is állhat, a megfelelő kezeléshez ilyen esetben komplex kivizsgálásra, több szakorvos bevonására is szükség lehet. Leggyakrabban belgyógyászati problémák állnak a problémák hátterében: gyomor-bélrendszeri panaszok, hormonális eltérések vagy inzulinrezisztencia is provokálhat bőrtüneteket. A panaszokat súlyosbíthatja vagy előidézheti lelki probléma, stressz is, ilyen esetekben a kezeléshez pszichoterápia bevonására is szükség lehet. Miért forduljon orvoshoz? A fentiekből is jól látható, hogy a bőrön jelentkező tünetek sok esetben komplex kivizsgálást és személyre szabott kezelést igényelnek. Az orvosi vizsgálat előtt otthon kipróbált terápiák nemcsak, hogy nem hoznak megfelelő eredményt, de így a módosult klinikai kép a diagnózis felállítását is nehezíti az orvos számára. Öngyógyítás helyett érdemesebb tehát szakember tanácsát kérni a bőrpanaszok kezeléséhez. Így megelőzhetők a hosszas kivizsgálások, valamint hibás diagnózisok alapján hosszasan alkalmazott, kevésbé hatékony kezelések és azok mellékhatásai.

süti beállítások módosítása